Anne Mie Roer Jensen løsladt i Rusland

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Den 26-årige danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen fra Arctic Sunrise er løsladt fra fængslet i Sankt Petersborg, efter at Greenpeace har betalt kaution på to millioner rubler, cirka 340.000 kroner, bekræfter miljøorganisationen.

Efter to måneder i russisk fængsel kan Anne Mie Roer Jensen nu tilbringe nogen tid på fri fod, efter at det ved en retshøring i Sankt Petersborg onsdag blev afgjort, at hun kunne blive løsladt mod kaution.

- Hun er fortsat anklaget for hooliganisme, der har en strafferamme på op til syv år, og vi vil fortsætte med at kæmpe for, at anklagerne mod alle 30 aktivister frafaldes, sagde Jon Burgwald, der er som arktisansvarlig i Greenpeace, efter onsdagens retshøring.

Greenpeace: Anne Mie virker stærk og med overskud

De 30 aktivister fra Greenpeace har siddet varetægtsfængslet efter en aktion i september i Det Arktiske Ocean, hvor de protesterede imod en russisk olieboring.

29 af de 30 aktivister har fået grønt lys til at blive løsladt mod kaution, mens det australske besætningsmedlem Colin Russell som den eneste har fået forlænget sin varetægtsfængsling frem til den 24. februar.

Anne Mie Roer Jensen og de øvrige Greenpeace-folk, der var om bord på skibet Arctic Sunrise 18. september, blev anholdt af russiske sikkerhedsstyrker i internationalt farvand og ført til havnebyen Murmansk i det nordlige Rusland.

Det skete i forbindelse med, at flere af aktivisterne forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform i Det Arktiske Ocean.

Rusland har hidtil nægtet at frigive Arctic Sunrise-skibet, hvilket øger betydningen af en hollandsk voldgiftssag mod Rusland ved Den Internationale Havretsdomstol.

Holland har lagt sag an, fordi Greenpeace-skibet, der sejler under hollandsk flag, blev bordet af de russiske styrker i internationalt farvand. Havretsdomstolen ventes at komme med en afgørelse i sagen fredag.

/ritzau/