Antallet af militante angreb er rekordhøjt

Antallet af mennesker, der blev dræbt af militante ved angreb verden over i 2013, steg med 61 procent og blev rekordhøjt med næsten 18.000 dræbte - et tal, der kan stige yderligere i 2014 på grund af eskalerende konflikter i Mellemøsten og Nigeria, viser en ny rapport.

Fire islamistiske grupper, der opererer i Irak, Syrien, Afghanistan, Pakistan og Nigeria stod bag to-tredjedele af drabene i 2013, hedder det i Det Globale Terrorisme Index fra Instituttet for økonomi og Fred (IEP) i USA.

Men antallet af militante angreb er også generelt stigende, da omkring 25 lande oplevede at se over 50 personer blive offer for politisk eller religiøs vold.

De mest aktive er grupperne: Islamisk Stat i Mellemøsten, Nigerias Boko Haram, Taliban i Afghanistan og Pakistan transnationale al-Qaeda netværk.

- Der er ingen tvivl om, at det er et voksende problem. Der er komplekse årsager til det, men de fire grupper, som har dræbt flest, har alle rødder i fundamentalistisk islam, siger Steve Killelea, som har grundlagt instituttet.

- Disse grupper ser det specielt som deres opgave at bekæmpe vestlig uddannelse, fremhæver han.

I forhold til år 2000 er antallet af militante drab blevet femdoblet, viser rapporten.

Rapporten viser, at 60 procent af angrebene involverer sprængstoffer, mens 20 procent involverer skydevåben

Rapporten viser også, at over 80 procent af de militante grupper, som har indstillet deres aktiviteter siden 2000, har gjort det efter forhandlinger. Kun 10 procent har opnået deres mål, mens syv procent er blevet elimineret ved militære operationer.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip