Antibiotika og gigtmidler fosser ud i spildevandet: Renseanlæg fjerner ikke medicinrester

Antibiotika samt gigtmidlet Diclofenac svømmer rundt i de aarhusianske åer Egå og Viby udløb, beretter fagbladet Ingeniøren om.

Det viser en undersøgelse af spildevandet, som Aarhus Vand har foretaget i samarbejde med den internationale rådgivnings- og forskningsorganisation DHI, og hvis resultater er publiceret i Spildevandsteknisk Tidsskrift.

- Vores undersøgelse viser, at vi i dag ikke kan rense for alle lægemiddelrester på anlæggene. Desværre kan vi kun måle på 49 stoffer med de nuværende målemetoder, og det er jo i virkeligheden et problem. Det ville være relevant at se på de langt over tusind lægemidler, der bliver brugt i Danmark, siger Karen Klarskov Møller, Arbejdsmiljøleder hos Aarhus Vand til Ingeniøren.

Læs også: Dansk forskning: Sundt at træne i uren byluft

De nuværende renseanlæg er ikke egnet til at fjerne medicinresterne, som hospitaler og private hjem leder ud i kloaken.

Derfor kan forskerne se, at stofferne optræder i spildevand, der ledes ud i åer og vandløb, eller som siver ned i jorden.

Seks lægemidler optræder i langt højere værdier end anbefalet ud fra en såkaldt PNEC-skala (Predicted No Effect Concentration).

Læs også: Her er Danmarks værste giftdepoter

Diclofenac er et af dem, og det er bedre kendt som det smertestillende stof i den hyppigt anvendte creme Voltaren.

Det optræder tre-fire gange over PNEC-værdien i udløbene, mens antibiotikummet Erythromycin-dehydrat ligger tre og 16 gange over PNEC-værdien for henholdsvis Egå og Viby udløb.

Antibiotika optræder også og er særligt udskældt i forbindelse med, at det kan skabe en resistens blandt dyr og mennesker over for sygdomme.

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip