Apartheid-kritisk forfatter Nadine Gordimer er død

Den sydafrikanske nobelprismodtager i litteratur Nadine Gordimer er død i en alder af 90 år, oplyser hendes familie ifølge Reuters.

Gordimer døde fredfyldt i sit hjem i den sydafrikanske storby Johannesburg søndag aften.

Hendes børn, Hugo og Oriane, var ved hendes side, da hun gik bort, oplyser familien.

I årene under apartheid kæmpede Nadine Gordimer for frihed som hvid systemkritiker.

Hun deltog i ulovlige demonstrationer og talte offentligt mod regimet, når hun var i udlandet, ligesom hun meldte sig ind i den dengang ulovlige Den Afrikanske Nationalkongres (ANC) og blev venner med den senere præsident Nelson Mandela.

Da hun fik Nobels litteraturpris for sit forfatterskab i 1991, var det blandt andet begrundet i hendes stærke litterære skildringer af et umenneskeligt system og dets indflydelse på den enkeltes personlige liv og moral, både sorte og hvide.

Selv om apartheidstyret blev bragt til ophør i årene derpå, fortsatte Gordimer med at kritisere det sydafrikanske system.

Hendes seneste bog "No Time Like The Present" fra 2012 foregår således i det demokratiske post-Mandela Sydafrika, hvor politikerne er korrupte, fremskridtene kommer for langsomt, kriminaliteten stiger, og arbejdsløsheden er enorm.

Den sydafrikanske forfatter begyndte at skrive, da hun var ni, og hun er en af Sydafrikas bedst kendte forfattere gennem tiden.

Hendes første novelle blev offentliggjort, da hun var 15 år, i det liberale Johannesburg Magazine.

Under apartheidstyret var hun en af de forfattere, der ikke havde ytringsfrihed. Adskillige af hendes værker var forbudt i Sydafrika og blev i stedet trykt i udlandet.

Mange af hendes bøger er oversat til dansk, og romanen "I fremmed land" fra 1958 er filmatiseret af den danske instruktør Henning Carlsen i 1962 med titlen "Dilemma".

/ritzau/

 

Dagens Gossip