Arabisk union kan få palæstinensere til stemmeurnerne

Når Israel tirsdag holder det parlamentsvalg, som oppositionen håber bliver enden på premierminister Benjamin Netanyahus regeringstid, kan det blive med en relativt høj valgdeltagelse fra de palæstinensere, der har israelsk statsborgerskab og stemmeret.

Flere målinger op til valget har vist, at en arabisk valgunion bestående af fire mindre partier kan blive valgets tredjestørste.

- Jeg har stemmeret, men hidtil har jeg ikke benyttet mig meget af muligheden. Denne gang vil jeg stemme på den arabiske liste, siger Ahmed, en palæstinensisk taxichauffør bosat i Østjerusalem, til Ritzau.

Det er første gang, at de arabiske partier stiller op samlet, og flere iagttagere venter en pæn valgdeltagelse fra de israelske arabiske vælgeres side.

Ingen betragter den arabiske liste som en mulig regeringspartner, men de arabiske partier kan sætte den palæstinensiske konflikt på dagsordenen i Knesset, det israelske parlament.

Blandt mange palæstinensere er der en vis interesse for valget, hos andre blot ligegyldighed.

Hassan arbejder på en palæstinensisk restaurant i Tel Aviv, bor i Nablus på Vestbredden og kan ikke stemme ved valget. Men for ham og mange andre kan israelsk politik mærkes i det daglige.

- Der er ikke noget arbejde at få i Palæstina på grund af besættelsen. Den kvæler alting. Derfor arbejder jeg her i Tel Aviv, siger han og fortæller, hvordan han risikerer at vente i timer ved israelske checkpoints, når han skal hjemmefra og på arbejde.

Hvis han kunne, ville han stemme på den arabiske liste, siger han. Men derudover mener Hassan ikke, at valgresultatet gør nogen forskel.

- Det er lige meget, om det er Netanyahu, Herzog eller Livni, der vinder. Ingen af dem arbejder for fred i Mellemøsten. De er kun indstillet på krig, mener Hassan, som kun vil stå frem med fornavn.

I Ramallah på Vestbredden følger andre tæt med i det israelske valg.

- Det er naturligt, at vi følger valget, i og med at det holdes i et land, der har besat os og som hver dag dræber eller undertrykker palæstinensere, siger Mohammed Madani, et fremtrædende medlem af Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, til AFP.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip