Arbeit macht frei-port er stjålet fra kz-lejr i Dachau

Arbeit macht frei!

En gitterport med det kyniske budskab om at blive frigjort gennem arbejde er ikke længere at finde ved indgangen til en tidligere koncentrationslejr i sydtyske Dachau, hvor nazisterne dræbte titusinder af jøder og politiske fanger under Anden Verdenskrig.

Gitterportens dør blev natten til søndag stjålet af ukendte gerningsmænd. Kz-mindesmærkets sikkerhedsvagter opdagede tyveriet søndag morgen og meldte det til politiet.

Den sorte jerngitterdør med Arbeit macht frei-påskriften på toppen måler én gange to meter og er del af den store indgangsportal til den første koncentrationslejr, nazistyret oprettede i 1933.

- Det er en skændig gerning, siger direktøren for fonden bag de bayriske kz-mindesmærker, Karl Freller, til nyhedsbureauet dpa.

Politiet står foreløbig på bar bund i efterforskningen, men mener, at gerningsmændene må være kørt væk med den store dør.

- Vi kan ikke sige, om det er en nynazist eller en tosset samler, der står bag, men vi efterforsker i alle retninger, siger en talsmand for politiet.

Området nordvest for München er indhegnet, men ikke videoovergået. Sikkerhedsvagterne tjekker det 24 timer i døgnet, og tyvene må ifølge Freller have udnyttet hullet mellem to kontrolrunder.

Kz-mindesmærket er gennem en årrække blevet udsat for hærværk fra formodede højreekstremister, men lederen af mindesmærket, Gabriele Hammermann, mener, at tyveriet viser en ny form for "skændsels-energi".

- Døren er det centrale symbol for fangernes lidelsesvej, siger en rystet Hammermann.

I KZ Dachau og dets 140 fjernlejre holdt nazistyret frem til 1945 flere end 200.000 mennesker fra hele Europa til fange og dræbte over 41.000 af dem.

Gitterporten blev opført i 1936, og hver dag blev kz-fangerne tvunget til at gå igennem døren på vej til og fra hårdt tvangsarbejde. Udsagnet "Arbeit macht frei" blev af nazi-propagandaen brugt til at fremstille lejrene, hvor holocaust blev begået, som rene arbejdslejre.

I december 2009 blev et skilt med samme parole stjålet fra indgangen til den tidligere koncentrationslejr Auschwitz i Polen. Tyvene ødelagde skiltet og gravede det ned i en skov, og den svenske bagmand blev siden idømt knap tre års fængsel.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip