Arbejder du over gratis mister du flere tusinde kroner

Skrevet af admin

12/08/2014

Dagens topnyheder

Det kan betyde op mod 45.000 mistede lønkroner om året, hvis du ikke får betalt dit overarbejde. Det viser en opgørelse, som Epinion har lavet blandt medlemmer af HK/Privat.

I undersøgelsen svarer 74 procent af HK/Privatmedlemmerne - eller 1252 medlemmer - at de arbejder over. Og de medlemmer, som ikke får løn for deres overarbejde, arbejder i gennemsnit 11 timer over om måneden.

- Tjek, hvad du har ret til, så du ikke bliver snydt for din løn, siger faglig chef i HK/Privat Jesper Schmidt Sørensen.

Da et medlem af HK/Privat i snit tjener 201,06 kroner i timen, vil et års overarbejde af 11 timer pr. måned minus en måneds ferie give 24.328 kroner.

Oveni kommer så 1942 kroner i pension, 342 kroner på fritvalgskontoen samt overarbejdstillæg til de overenskomstdækkede. Og alt inklusive løber 121 timers overarbejde op i en værdi på 44.763 kroner.

Men ikke alle har rent faktisk ret til at få overarbejdet udbetalt eller på anden måde godtgjort overarbejde.

- Der er ikke nogen lovgivning, som giver dig ret til løn ved overarbejde. Men det gør din overenskomst eller din ansættelseskontrakt måske. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvad der står i din kontrakt og i overenskomsten, siger Jesper Schmidt Sørensen.

Er dit arbejde ikke dækket af en overenskomst, eller siger kontrakten ikke noget om lønnet overarbejde, så arbejder du gratis, siger den faglige chef.

Men selvom man er sikret løn ved overarbejde, så skal man holde øje med, at man får det, man har ret til.

- Har du ret til løn for overarbejde, men har du ikke set skyggen af pengene på din lønseddel, så skal du gå til din fagforening. Der er tale om et direkte overenskomstbrud eller misligholdelse af kontrakten, og du kan have ret til efterbetaling, siger Jesper Schmidt Sørensen.

/ritzau/