Arbejdsmarkedet står stille: 400 personer bliver ledige

Køen af arbejdsløse blev 400 personer længere i december sammenlignet med måneden før.

132.400 stod uden job ved udgangen af 2014, hvilket svarer til en ledighed på fem procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Udviklingen på det danske arbejdsmarked har dermed været relativt flad gennem sidste halvdel af 2014. Således er det femte måned i træk, at ledighedsprocenten ligger på fem procent.

Men selvom det umiddelbart er en svag udvikling, kan det skyldes, at arbejdsstyrken er blevet større, fordi studerende er blevet færdig med deres uddannelse, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

- Det vigtigste her og nu er, at beskæftigelsen vokser. Siden foråret 2013 er omkring 40.000 flere personer kommet i job. Fremadrettet tyder flere indikatorer på, at flere også i 2015 vil komme i arbejde, konstaterer chefanalytiker Erik Bjørsted, i en kommentar til tallene.

Samme toner lyder fra Dansk Erhverv, der dog ser en meget langsom udvikling i den danske økonomi, hvilket afspejler sig i stilstanden i beskæftigelsen.

- Der er ingen tvivl om, at skridtene i øjeblikket er meget små, og det er måske også derfor, at det synes så svært at få danskerne overbevist om, at det trods alt går mod bedre tider, således at de tør sætte noget mere gang i deres forbrug, siger Michael H.J. Stæhr, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Der er flest ledige i byen København, hvor 6,2 procent af arbejdsstyrken stod uden job ved udgangen af 2014, mens det forholder sig direkte modsat i Nordsjælland.

Her står 3,8 procent uden arbejde, hvilket er den laveste arbejdsløshed i landet.

Hvis man ser på alderen, er arbejdsløsheden højest blandt de 25-29-årige, hvor 8,1 procent står uden job, mens den er lavest blandt de 16-24-årige, hvor 3,2 procent stod uden job i december.

/ritzau/

 

Dagens Gossip