Argentina er på randen af en statsbankerot

Skrevet af admin

|

31/07/2014

Dagens topnyheder

Risikoen for en ny statsbankerot i Argentina er øget. To dages forhandlinger i New York mellem repræsentanter for den argentinske regering og en gruppe amerikanske kreditorer er onsdag endt, uden at parterne er kommet til enighed.

Det siger mægleren i striden, den amerikansk advokat Dan Pollack.

Argentina har forsøgt at overtale kreditorerne til at acceptere, at de kun kan få en mindre del af deres tilgodehavender, men det har de amerikanske investorer blankt afvist. De forlanger at få det fulde beløb tilbagebetalt.

Det oplyser Argentinas økonomiminister, Axel Kicillof, på et pressemøde onsdag i New York. Tidsfristen for at betale et afdrag på 538 millioner dollar til de amerikanske hedgefonde, som ejer argentinske statsobligationer, udløber onsdag amerikansk tid.

- De forsøgte at tvinge os til ulovligheder. Argentina er indstillet på dialog og på at blive enige. Vi forsøger at opnå en retfærdig, afbalanceret og lovlig løsning for samtlige vores kreditorer, siger Kicillof.

Økonomiministeren forsikrer, at Argentina ikke har misligholdt sin gæld og dermed heller ikke er statsbankerot. Regeringen har deponeret de forfaldne betalinger i banker, fortæller han.

Argentina er af den amerikanske højesteret blevet pålagt at betale en gruppe af kreditorer, hovedsageligt hedgefonde, før andre obligationer betales. Det har medført problemer for andre planlagte afdrag til de kreditorer, der har investeret i statsobligationer.

Over 92 procent af Argentinas investorer har modtaget mindre end en tredjedel af den oprindelige værdi på statsobligationer.

Argentinas problem er, at hvis de amerikanske hedgefonde får alle de penge, de har krav på, så kan andre ejere af argentinske statsobligationer også kræve deres tilgodehavender fuldt indfriet.

Hvis der ikke findes en løsning i 11. time, vil det være anden gang i løbet af 12 år, at den argentinske stat er ude af stand til at opfylde sine betalingsforpligtelser over for landets internationale kreditorer.

Striden stammer tilbage fra begyndelsen af årtusindet, da Argentina var på kanten af bankerot. Dengang købte hedgefonde op i de ekstremt billige statsobligationer.

/ritzau/Reuters