Argentina og Tysklands VM-finaler gennem tiden

Argentina og Tyskland, som søndag tørner sammen i årets VM-finale i Brasilien, har til sammen deltaget i ni VM-finaler. To gange imod hinanden.

Sydamerikanerne vandt over Vesttyskland i 1986 og tyskerne tog revanche fire år senere, i 1990, som også er den seneste VM-finale, som Argentina har deltaget i.

Her er et overblik over de ni finaler, hvor Argentina eller Tyskland har været repræsenteret.

* 1930

Den første VM-finale nogensinde blev spillet mellem Uruguay og Argentina. Værtsnationen Uruguay kom foran 1-0 efter kun 12 minutter med mål fra Pablo Dorado. Uruguay snuppede VM-titlen med en sejr på 4-2 over argentinerne.

* 1954

Et af de største chok i VM's historie var da Vesttyskland i 1954 spillede finale mod Ungarn, som i 50'erne var kendt som værende en af de bedste fodboldnationer. I gruppespillet tævede ungarerne Vesttyskland med 8-3, og efter blot otte minutters spil i finalen, var Ungarn foran 2-0.

Men i løbet af første halveg reducerede tyskerne først til 1-2 og efterfølgende til 2-2. I det 84. minut sparkede Helmut Rahn bolden i nettet og sikrede Vesttyskland den første VM-titel.

* 1966

Som den eneste fodboldspiller nogensinde har Englands Geoff Hurst scoret hattrick i en VM-finale. Det skete på hjemmebane mod Vesttyskland i England hidtil eneste VM-finale, som nationen også vandt 4-2 efter forlænget spilletid.

Hursts andet mål til stillingen 3-2 er et af de mest kontroversielle i VM's historie, da det aldrig er blevet bevist, at bolden var over målstregen. Målet blev godkendt, og Hurst gennemførte sit hattrick med Englands fjerde scoring til 4-2.

* 1974

Præstationen fra den hollandske angriber Johan Cruyff gjorde, at hele verdens øjne var på Holland. I finalen mod Vesttyskland kunne Holland dog ikke stå distancen mod værtsnationen, og Vesttyskland vandt VM-finalen 2-1 hjemme i München.

Det var Gerd Müller, der scorede vindermålet som var hans 14. VM-mål. Det gav ham rekorden som den mest scorende spiller i VM-regi indtil 2006.

Vesttyskland blev det første land til både at være europamestre og verdensmestre på samme tid.

* 1978

Argentina fik for første gang nogensinde VM-titlen, efter at de på hjemmebane vandt 3-1 efter forlænget spilletid over Holland, som for andet år i træk tabte VM-finalen til en værtsnation.

Efter 1-1 i ordinær spilletid, scorede Mario Kempes sit andet mål i overtiden, mens Daniel Bertoni slog VM-titlen fast med kampens sidste mål til 3-1.

* 1982

VM i Spanien huskes ikke mindst for Vesttysklands og Østrigs skandalekamp, der med en 1-0-sejr til vesttyskerne sendte begge holdene videre til mellemrunden på bekostning af Algeriet.

Vesttyskland nåede hele vejen til finalen, men tabte 1-3 til et overlegent italiensk hold.

* 1986

Argentinas og Tysklands første finalemøde var i 1986 i Mexico City, da Tyskland endnu hed Vesttyskland. Indtil 74. minut var argentinerne foran 2-0, men med to hurtige mål fra tyskernes Karl-Heinz Rummenigge og Rudi Völler troede Vesttyskland, at de havde sikret sig overtid.

Men legenden Diego Maradona gjorde en ende på tyskernes håb seks minutter før slutfløjt og sikrede Argentina en 3-2-sejr og VM-titlen.

* 1990

Fire år senere fik vesttyskerne revanche, da Argentina og Vesttyskland igen mødte hinanden i en VM-finale.

Både Argentinas indskiftede Pedro Monzon og Gustavo Dezotti fik rødt kort i finalen som Vesttyskland vandt 1-0.

Siden har Argentina ikke været i en VM-finale før søndagens finale i Brasilien.

* 2002

Dette var det første møde mellem Tyskland og Brasilien i VM-regi og Tysklands syvende VM-finale.

To mål af Ronaldo sikrede Brasilien 2-0-sejren og VM-trofæet og for fjerde gang i tyskernes VM-historie tabte de en finale.

* 2014

Argentina og Tyskland møder hinanden i søndagens VM-finale i Brasilien.

Tyskland ydmygede værterne fra Brasilien 7-1 i semifinalen, mens Argentina måtte i straffesparkskonkurrence mod Holland, før de kunne juble over finalepladsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip