Arla mister milliardeksport af smør og ost til Rusland

Arla kan ikke længere sælge smør og ost til det russiske marked og stopper derfor al produktion til Rusland. Det sker som konsekvens af russiske sanktioner mod fødevarer fra USA og EU, Australien, Canada og Norge.

Dermed må Arla vinke farvel til russisk eksport for omkring en milliard kroner årligt, oplyser Arla.

- Vores fokus lige nu er at sikre lønsomheden på vores ejeres mælk ved at omlægge vores produktion til andre produkter, som vi kan sælge på andre markeder, siger Peder Tuborgh, administrerende direktør i Arla Foods, i en pressemeddelelse.

Sidste år udgjorde eksporten til Rusland cirka én procent af Arlas samlede omsætning. Men Peder Tuborgh kalder Rusland for et vigtigt vækstmarked i Arlas strategi, og derfor er importstoppet noget af skridt tilbage.

- Det er for tidligt at sige, hvorvidt det er et kort- eller langsigtet tilbageskridt, siger Peder Tuborgh.

- Men vi har investeret langsigtet i mærkevarer, distribution og kunderelationer i Rusland, og vi håber naturligvis, at vi kan få vores produkter tilbage på det russiske marked så hurtigt som muligt, tilføjer han.

Arlas eksporterer især smør, specialoste og gule skæreoste til Rusland, og varerne produceres på en række danske mejerier.

Det drejer sig om mejerierne Holstebro Mejeri, Holstebro Flødeost, Nr. Vium, Taulov, Troldhede, Kruså, Bislev, Rødkærsbro og Høgelund. I Sverige har Götene en mindre eksport til Rusland.

Arla har i år startet en lokal produktion af gul ost i Kalach i det sydvestlige Rusland, og denne produktion er ikke ramt af forbuddet, oplyser Arla.

Arlas eksport til Rusland havde i 2013 en omsætning på 135 millioner euro eller lige over en milliard kroner.

Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, har sagt stop for al import af frugt, grønt, kød, fisk, mælk og mejeriprodukter fra USA og EU, Australien, Canada og Norge. Forbuddet vil foreløbig løbe i et år.

Med boykottet af varer sætter Rusland hårdt mod hårdt over for de lande, der har indført sanktioner mod landet i kølvandet på krisen mellem Rusland og Ukraine.

/ritzau/

 

Dagens Gossip