Arla: Vi mærker tydeligt at grækerne køber mindre

Den græske gældskrise, der endnu mangler en afklaring, har fået det danske mejeriselskab Arla til at tilpasse sin forretning i det sydeuropæiske land.

Det sker, efter et sammenbrud i forhandlingerne mellem regeringen i Athen og dets kreditorer har kastet landet ud i en større krise, der har medført, at græske banker holder lukket mandag, og at regeringen vil indføre kapitalkontrol.

Sammenbruddet har øget sandsynligheden for, at Grækenland må forlade eurosamarbejdet.

- Uanset om Grækenland bliver i euroen eller forlader den, så planlægger Arla fortsat at drive forretning i Grækenland, siger Theis Brøgger, pressechef hos Arla Foods.

- Men går landet ud af euroen, vil det betyde en kraftigt reduceret forretning for Arlas vedkommende, fortsætter han.

Ifølge pressechefen har mejeriselskabet et årligt salg på cirka 250 millioner kroner i Grækenland.

Arlas forventning er, at hvis Grækenland forlader euroen, så vil det formentlig betyde op mod en halvering af salget i Grækenland.

- Vi har tilpasset vores produktstørrelse, fordi grækerne har fået en dårligere købekraft de seneste år og måneder. Derfor har vi tilpasset os efter at sælge mindre smør- og ostepakker end tidligere, siger Theis Brøgger.

- Rent konkret har vi i sidste uge trukket det meste af vores kapital ud af landet, før det hele kunne risikere at fryse fast dernede, og vi ville have risiko for at få noget økonomisk i klemme, hvis det kom til et græsk exit fra euroen, tilføjer han.

Pressechefen nævner, at fordi de græske banker i øjeblikket er lukket, vil Arla gerne undgå at sidde inde med alt for mange penge, som selskabet risikerer ikke at kunne få igen.

Generelt holdes der øje med situationen i disse dage, hvor Arla skal tilpasse produktionen, og lige nu kun sender varer ind i Grækenland, som selskabet har sikre ordrer på fra rentable kunder.

- Vi sælger stadig varer dernede. Der har vi et løbende arbejde med de forskellige græske butikskæder om at finde ud af, hvordan vi kan få betaling og det hele til at løbe rundt, uddyber Theis Brøgger.

Sidste år havde Arla en samlet omsætning på 79,1 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip