Armenien: Tyrkiet benægter folkedrab trods undskyldning

Den armenske præsident, Sersj Sarkisjan, beskylder Tyrkiet for "total benægtelse" af, hvad der skete med armenierne under Den Første Verdenskrig.

Det sker dagen efter, at Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, kondolerer over for efterkommerne af ofrene.

Præsident Sarkisjan mener, at der var tale om folkedrab.

- Det armenske folkedrab lever så længe, efterfølgerne på magten i Tyrkiet fortsætter deres politik med total benægtelse, siger Sersj Sarkisjan i en erklæring.

- Benægtelsen af forbrydelsen er en direkte fortsættelse af forbrydelse. Kun erkendelse og fordømmelse af begivenhederne kan forhindre gentagelsen af den slags forbrydelser i fremtiden, tilføjer han.

I erklæringen bliver det ikke med et ord nævnt, at premierminister Erdogan onsdag kondolerede efterkommerne af ofrene for Det Osmanniske Riges massedrab på armeniere under Første Verdenskrig.

Erdogans udmelding er den første af denne art fra en tyrkisk leder om drabene, der af mange lande opfattes som det første folkedrab i det 20. århundrede.

- Begivenhederne under Første Verdenskrig er vor fælles smerte. Det er vort håb og vor overbevisning, at folk med en gammel og unik geografi, og som har fælles skikke, vil være i stand til at tale til hinanden om fortiden på en moden måde og huske deres tab på en anstændig måde, sagde Erdogan i en erklæring.

Torsdag er den 99. årsdag for begyndelsen på massedeportationer af armeniere i 1915. I flere byer rundt om i landet mindes de mange døde.

Trods internationalt pres afviser Tyrkiet kategorisk at anvende ordet folkedrab i forbindelse med massedrabene.

Armenien siger, at 1,5 millioner armeniere blev dræbt ved et folkedrab, mens den tyrkiske regering selv taler om, at mellem 300.000 og 500.000 armeniere blev dræbt, og at mindst ligeså mange tyrkere blev dræbt under civile uroligheder og stridigheder, da Det Osmanniske Rige faldt fra hinanden.

USA har beskrevet Erdogans overraskende udmelding som en "historisk gestus".

Sersj Sarkisjan understreger i sin erklæring, at Armenien ikke anser det tyrkiske samfund som sin fjende.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip