Artikler om onkel til Nordkoreas leder slettes

Nordkoreas officielle nyhedsbureau KCNA har slettet titusindevis af artikler fra dets arkiver på dets netsider, efter at diktator Kim Jong-Uns onkel er blevet henrettet.

Ifølge den amerikanskbaserte overvågningssiden NK News er 35.000 artikler om onklen forsvundet fra KCNAs netarkiv. Også 65.000 artikler på spansk, engelsk, kinesisk og japansk er væk, oplyser Frank Feinstein i NK News.

Også 20.000 artikler er fjernet fra Rodong Sinmun, det nordkoreanske kommunistpartis avis.

Artiklerne er blevet slettet en uge efter, at den tidligere så mægtige onkel til Kim, Jang Song-thaek, blev henrettet efter at være blevet anklaget for blandt andet at have planlagt et kup.

Det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap har tidligere meldt, at Jang blev redigeret væk fra en dokumentarfilm, som for nylig blev genudsendt på nordkoreansk TV.

Jang Song-Thaek blev opfattet som den styrende hånd bag tronen. Han er blevet beskyldt for at være misbruger af narkotika, en skørtejæger og en politisk komplotmager, der ville danne sin egen fraktion i det regerende parti.

Sydkoreanske analytikere forudsiger, at udrensningen vil blive fulgt af mange andre, så Kim bliver den uomtvistelige magthaver.

Jangs kone, Kim Kyong-Hui, er også fjernet. Hun er søster til den afdøde leder Kim Jong Il, far til den nuværende leder.

Den 67-årige Jang Song-Thaek regnedes for at være den, der sikrede, at magten overgik til den unge og relativt uerfarne arving i Kim-dynastiet.

/ritzau/Reuters

 

 

 

 

Dagens Gossip