Assange slipper for bevogtning foran ambassade i London

Britisk politi har indstillet den synlige bevogtning af Ecuadors ambassade i London, hvor manden bag WikiLeaks, australieren Julian Assange, har siddet isoleret, siden han søgte asyl på stedet i 2012.

Assange søgte tilflugt på ambassaden efter anklager om seksuelle overgreb i Sverige, og han frygter, at han i sidste ende vil blive udleveret til USA, hvis han går ud på gaden.

Døgnbevogtningen ved ambassaden har løbende været et emne i den politiske debat i Storbritannien, da den har kostet et stort millionbeløb.

Det anslås ifølge BBC, at bevogtningen har kostet briterne 12 millioner pund, svarende til 121 millioner kroner.

Britisk politi opgiver imidlertid ikke forsøget på at anholde den 44-årige australier.

- Metropolitan Police Service har i dag indstillet udstationeringen af betjente uden for ambassaden.

- Eftersom ingen taktik kan garantere succes i det tilfælde, at Julian Assange skulle forlade ambassaden, vil politiet i stedet sætte andre initiativer, åbne såvel som skjulte, i værk for at anholde ham, oplyser politiet.

I august slap australieren for tre af i alt fire anklager om seksuelle overgreb.

Den britiske regering indgav i sommer en formel protest til Ecuadors regering mod landets beslutning om at give asyl til WikiLeaks-stifteren på ambassaden i London.

Ecuador forhindrer ifølge den britiske erklæring en udlevering af Assange til Sverige.

Australieren frygter at ende i USA, da han står bag afsløringer af store mængder hemmelige dokumenter om amerikanernes krigshandlinger i blandt andet Irak.

Assange har siden 2010 været anklaget for tvang og seksuel forulempelse mod to kvinder i Sverige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip