Astro-Andreas er begyndt at forberede hjemrejse til Jorden

09/09/2015 19:45

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Med kun tre dage tilbage på rumstationen ISS har den danske astronaut Andreas Mogensen travlt med at komme igennem de forsøg, han skal nå i sin tid på Den Internationale Rumstation.

Men samtidig er forberedelserne til hjemturen allerede begyndt, fremgår det af en opdatering fra Det Europæiske Rumagentur, ESA, på Twitter med et billede af Andreas Mogensen omgivet af teknisk udstyr og tilsyneladende travlt optaget af forberedelserne.

Onsdag har Andreas Mogensen dog især haft travlt med forsøg med en avanceret "fitness-maskine", som skal gøre forskere klogere på, hvordan ophold i rummet påvirker astronauternes muskelmasse, oplyser ESA.

Andreas Mogensen har også haft tid til at lave en videopræsentation af sit arbejdslokale, Columbus Laboratoriet, på Den Internationale Rumstation, ISS.

Laboratoriet fungerer samtidig som soveværelse for den danske astronaut, afslører han i videoen på ESA's blog om rummissionen IRISS.

- Normalt har alle astronauter deres egen sovekabine, men da der kun er seks sovekabiner, har jeg altså været nødt til at finde et sted her, hvor jeg kan sove. Jeg har valgt Columbus. Det er let, for her arbejder jeg alligevel, siger Andreas Mogensen.

- Når jeg er færdig med min arbejdsdag, kan jeg bare slå en kolbøtte og lægge mig til at sove her, siger den danske astronaut i videoen og giver slip på fodstøtten, der er monteret på gulvet i rumstationens laboratorium.

Dermed flyver han vægtløs op i kabinens loft, hvor der er spændt en lysegrøn sovepose fast, som han bugserer sig ned i.

- Det er meget let. Næste morgen, når jeg vågner, kommer jeg tilbage her og er klar til at arbejde videre, siger Andreas Mogensen og hopper bogstavelig talt ud af sengen.

Tirsdag aften stod Andreas Mogensen for aftensmaden på rumstationen, som var tilberedt af en dansk kok.

- Dansk rummad: Sprængt oksebryst med kål, vaniljerand med rabarber og Space Rocks chokolade, skriver Andreas Mogensen på Twitter.

- Stor tak til Thorsten Schmidt for dansk rummiddag for hele holdet med Space Rocks overraskelse, lyder det også fra Andreas Mogensen med et billede af hele besætningen.

Lørdag begynder Andreas Mogensen og to af hans medastronauter turen tilbage til Jorden.

/ritzau/