Atassut går fra grønlandsk regering og kræver valg

Sagen om Aleqa Hammonds brug af skattekroner til private formål får nu partiet Atassut til at trække sig fra Grønlands regering og kræve et nyt valg.

Regeringen består nu kun af Hammonds parti, Siumut, som ikke alene udgør et flertal i parlamentet.

Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

- Atassut har besluttet at afbryde samarbejdet i Naalakkersuisut (regering red.). De seneste landspolitiske handlinger har skabt uro samt utryghed hos befolkningen, som Atassut betragter yderst alvorligt, hedder det i en pressemeddelelse fra partiet.

- Befolkningens tiltro samt tillid til Naalakkersuisut skal genopbygges. Befolkningens tryghed skal genopbygges. Befolkningens tillid til folkevalgte skal genopbygges, og dette kan kun ske ved at rense luften ved et valg, står der i pressemeddelelsen.

Nyheden fra Atassut kommer, lige efter at tre ministre tidligere onsdag trak sig fra regeringen.

Det er ministrene Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard, der begge repræsenterer Siumut, og Steen Lynge, der er fra Atassut. Men nu er Atassut altså fortid i regeringen.

Uroen kommer, efter at det i sidste uge kom frem, at Aleqa Hammond havde brugt omkring 106.000 offentlige kroner til private formål som hotelophold og flybilletter i en periode på over et år.

Tirsdag aften fik Aleqa Hammond ellers afværget et mistillidsvotum i det grønlandske landsting, Inatsisartut, som var fremsat af de fire oppositionspartier, der ikke længere havde tillid til hende som Grønlands leder.

Det blev dog afværget, da afstemningen endte 15-14 i Hammonds favør, fordi de to regeringspartier bakkede op om hende. Men det var altså en stakket frist, da Atassut nu ikke længere er med i regeringen.

Aleqa Hammond fik tirsdag aften lov til at tage orlov fra sit politiske virke, indtil en betænkning fra landstingets revisionsudvalg lander 23. oktober.

Hammonds orlovsanmodning blev dog godkendt under store protester fra oppositionen, der flere gange direkte opfordrede Hammond til at træde af og udskrive valg.

Men også her endte afstemningen 15-14, og Hammond overlader dermed roret til partifællen Kim Kielsen, der vil være fungerende regeringschef.

/ritzau/

 

Dagens Gossip