Atomaftale: Iran og stormagter er enige om hovedpunkter

Iran og seks stormagter er efter gensidige kompromisser tilsyneladende enige om hovedelementer for en omfattende aftale om Irans atomprogram, siger vestlige diplomater ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der resterer imidlertid udfordringer på nogle punkter, hedder det, og den længe ventede aftale er ikke landet.

Den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, advarer dog om, at "meget er på spil."

- Der kan opstå nye kriser, inden tidsfristen udløber for en foreløbig aftale ved udgangen af denne måned, siger han.

Steinmeier betegner stemningen ved forhandlingerne mellem Iran og stormagterne i gruppen P5+1 som "god". Men han tilføjer, at meget afhænger af de videre forhandlinger i Lausanne.

Iran skal have accepteret, at Iran - under skarp international overvågning - fortsat beriger atommateriale til medicinsk anvendelse på et værk i Fordow.

Udviklingen opfattes som udtryk for et betydeligt fremskridt i processen, der i denne omgang har stået på i mere end et år, og som tidligere er opgivet uden resultat.

En diplomat siger ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at Iran "mere eller mindre" har accepteret at opgive to tredjedele af landets centrifuger.

Der er i øjeblikket omkring 20.000.

Samtidig skal iranerne været gået med til at sende store dele af dets atommateriale til opbevaring i Rusland.

Den internationale gruppe P5+1 er de permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - USA, Rusland, Kina, Frankrig og Storbritannien - samt Tyskland.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, fordømmer den ramme, som er lagt for en mulig aftale med Iran. Han siger, at den er værre end Israel havde frygtet.

- Denne aftale, sådan som den ser ud til at blive, bekræfter al vor frygt og endnu mere end det, siger Netanyahu, som søndag tale om Iran ved et regeringsmøde i Jerusalem.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip