Atomforhandlinger med Iran er gået ind i slutfasen

Atomforhandlingerne mellem Iran og stormagterne er gået ind i den afgørende fase, før tidsfristen udløber ved midnat.

Diplomater advarer om, at tidspresset risikerer at føre til en skrøbelig og uklar aftale, mens andre frygter, at der slet ikke vil blive nogen aftale, hvis dens rammer ikke kommer på plads senest tirsdag.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, og hans tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, aflyste planer om at rejse til Berlin til et fransk-tysk topmøde.

- Forhandlingerne er i en kritisk og vanskelig fase, hvilket kræver begge ministres tilstedeværelse i Lausanne, siger en tysk regeringskilde.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, meddelte også tirsdag eftermiddag, at han var på vej til Lausanne.

- Der er gode chancer for en aftale. De er måske ikke 100 procent, men man kan aldrig være 100 procent sikker på noget. Men der er ret så gode chancer, hvis ikke en af parterne kræver mere i sidste øjeblik, siger Lavrov.

En talsmand for de iranske forhandlere siger, at det afgørende punkt er, hvor lang tid det skal tage at hæve sanktionerne mod Teheran, ligesom der er uenighed om berigelsen af uran i det iranske atomprogram.

Ved midnat tirsdag udløber fristen for at indgå en aftale. Det er stormagterne i gruppen P5+1, der forhandler med Iran om en aftale, der skal sikre, at styret i Teheran ikke kan udvikle atomvåben, men samtidig give Iran mulighed for at udnytte atomteknologien til energiformål.

Forhandlingerne i Lausanne føres i den sidste fase mellem udenrigsministrene fra USA, Kina, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Tyskland.

Vestlige diplomater har i de seneste dage sagt, at Iran "mere eller mindre" har accepteret at opgive to tredjedele af landets centrifuger. Der er i øjeblikket omkring 20.000.

Samtidig skal iranerne været gået med til at sende store dele af dets atommateriale til opbevaring i Rusland.

De vestlige lande i gruppen P5+1, som forhandler med Iran, skulle samtidig have accepteret, at Iran - under skarp international overvågning - fortsat beriger atommateriale til medicinsk anvendelse på et værk i Fordow.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip