Australien: Beviser for flystyrt risikerer at forsvinde

Der er fortsat ikke nogen, der med 100 procents sikkerhed kan sige, hvorfor Boeing 777-flyet fra Malaysia Airlines med rutenummeret MH17 styrtede ned i det østlige Ukraine i torsdags.

De fleste formoder, at det var russiske separatister, der skød flyet ned, men de endelige beviser er ikke fundet.

Det skyldes først og fremmest, at separatisterne selv bestemmer, hvem de vil lukke ind på området.

Og derfor har det indtil nu også i høj grad været separatisterne selv, der har haft mulighed for at få adgang til beviserne.

Det er Australiens premierminister, Tony Abbott, bestemt ikke tilfreds med.

- Efter en forbrydelse følger sløringen af beviserne. Det, vi har set, er bevisfusk i stor stil, og det skal selvfølgelig stoppe, siger han ifølge Sunday Morning Herald.

- Alle mulige tilfældige personer har været inde på området og rage i vragdelene, og vi har også set store maskiner inde på området.

- Det har mere lignet et nedrivningsarbejde end en efterforskning, siger han.

27 australiere var med om bord på det forulykkede fly, og derfor overvejer Abbott at sende en politistyrke til området for at hjælpe med opklaringen.

Det kræver dog, at der indgås en våbenhvile mellem separatisterne og den ukrainske hær.

Netop en våbenhvile er også et stort ønske fra den internationale brancheorganisation for luftfart, IATA.

Direktør Tony Tyler mener, at det er uværdigt, at undersøgelserne ikke er kommet ordentligt i gang.

- I mere end fire dage har vi været vidner til afskyelige scener fra ulykkesstedet. Regeringerne må tilsidesætte deres uenigheder og behandle ofrene og deres familier med den værdighed, de fortjener - og det inkluderer også en umiddelbar afsikring af stedet, siger Tyler i en pressemeddelelse.

De sorte bokse fra MH17, der kan være med til at give et billede af, hvad der egentlig fik flyet til at eksplodere, blev i første omgang bjærget af prorussiske separatister, som nægtede at udlevere dem.

Natten til tirsdag blev de dog alligevel udleveret til de malaysiske undersøgere af separatistlederen Aleksandr Borodaj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip