Australsk café genåbner i denne uge efter gidseldrama

Den australske café i Sydney, hvor en sympatisør med gruppen Islamisk Stat midt i december tog 18 mennesker som gidsler, genåbner på fredag, oplyser ejerne.

Politiet stormede Lindt Café i centrum af Sydney og dræbte den iranskfødte gidseltager Man Haron Monis.

Attentatmanden, der var selvudråbt imam med kendte ekstremistiske holdninger, blev dræbt af politiet tidligt om morgenen 16. december sidste år, da caféen blev stormet af politiet efter 16 timers belejring.

Ordensmagten rykkede ind, efter at Monis havde skudt og dræbt cafébestyrer Tori Johnson. En andet gidsel, advokat Katrina Dawson, blev efterfølgende erklæret dræbt af politiskud.

Belejringen af caféen chokerede australierne og skabte internationale overskrifter. Direkte tv-transmissioner viste fortvivlede gidsler, der holdt Islamisk Stats sorte flag mod caféens vinduer. Nogle af gidslerne foretog en dramatisk flugt.

Stueetagen i caféen blev ødelagt, og den har været afdækket med plader siden episoden for tre måneder siden. Cafeen har gennemgået en renovering i den seneste tid.

Topchefen for Lindt Australia, Steve Loane, siger på Facebook, at caféen vil genåbne på fredag klokken 10 lokal tid.

- Vi føler, at genåbningen af caféen for offentligheden og at bevæge os positivt fremad er det rigtige at gøre, siger Loane og tilføjer, at et mindeplade i caféen vil mindes Johnson og Dawson.

Han opfordrer de kommende gæster til at udvise respekt for caféens medarbejdere i kølvandet på tragedien, der rystede Australien og afstedkom en overstrømmende sorg.

Australien hævede det nationale trusselniveau til højt sidste efterår og meddelte, at der blev indført hårdere antiterror-foranstaltninger.

Den australske regering har begrundet det med, at borgere, som støtter militante islamistiske grupper såsom Islamisk Stat i Mellemøsten, udgør en stigende trussel mod den nationale sikkerhed.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip