Avis: Diplomatisk kludder bremser danske F-16-fly

De syv danske F-16-kampfly, der landede på Ahmed Al Jaber-luftbasen i Kuwait 5. oktober efter en hastegodkendelse i Folketinget, har ikke siden ankomsten været på vingerne.

Der skriver Berlingske.

Ifølge avisens kilder er årsagen manglende tilladelse fra Kuwaits myndigheder til at "benytte luftrummet".

Flyverstaben under Værnsfælles Forsvarskommando har tidligere sagt, at flyene ville være klar til at deltage i kampen mod IS inden for få dage.

I første omgang blev de strandede fly forklaret med, at flyvevåbnets materiel var ramt af forsinkelser på grund af fejringen af den muslimske højtid eid.

Forleden skiftede forklaringen, da viceforsvarschef, generalløjtnant Per Ludvigsen efter deltagelse i et møde i Washington D.C. mellem partnerne i koalitionen mod IS sagde, at de danske fly er klar og vil deltage i kampen mod IS, "når de sidste formaliteter er i orden".

Han siger til Berlingske, at forsvaret har arbejdet hårdt på at få tilladelserne på plads, siden beslutningen om at vælge Ahmed Al Jaber-basen blev truffet, og den beslutning blev truffet kort tid, før flyene blev sendt af sted.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få kommentarer fra forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der holder ferie, eller fra Udenrigsministeriet.

Major Jacob Barfoed, der som F-16-pilot har været på mission i Afghanistan, er ikke overrasket over, at netop en manglende tilladelse til at benytte luftrummet er årsag til, at de danske fly holder på jorden.

Han forklarer til Berlingske, at de diplomatiske tilladelser altid skal indhentes, når et statsfly ønsker at gennemflyve eller lande i et andet land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip