Avis: Kina og Rusland opsnapper tophemmelige Snowden-filer

Skrevet af admin

14/06/2015

Mest læste i dag

Den britiske efterretningstjeneste MI6 har ifølge The Sunday Times trukket agenter ud af "fjendtlige lande", efter at Rusland og Kina har knækket koden til en kæmpe samling af krypterede dokumenter.

Filerne blev stjålet af den amerikanske eks-efterretningsmand og whistleblower, Edward Snowden, som i dag opholder sig i Rusland.

Ifølge avisen skulle selvsamme land have skaffet sig adgang til over en million filer, der indeholder detaljer om efterretningstjenestens metoder.

Informationerne kan føre til, at britiske og amerikanske spioner kan identificeres, skriver avisen, der citerer unavngivne kilder fra den britiske premierministers kontor i Downing Street, indenrigsministeriet og efterretningstjenester.

Kilderne bekræfter samtidig, at også Kina har fået adgang til de tophemmelige filer.

Edward Snowden skulle angiveligt have downloadet 1,7 millioner dokumenter, før han forlod USA i 2013 og via medier afslørede, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste NSA har overvåget toppolitikere og millioner af mennesker verden over.

En kilde fra det britiske indenrigsministerium anklager Snowden for at have "blod på sine hænder", mens en anden fra den britiske premierministers kontor siger til The Sunday Times, at der "ikke er tegn på, at nogen er kommet noget til" på grund af indholdet i de hemmelige dokumenter.

Tim Shipman, der er en af journalisterne bag artiklen, siger til BBC, at selv om Snowden selv benægter, at informationerne kan komme i de forkerte hænder, så har en række kilder bekræftet, at Rusland og Kina har adgang til filerne.

Han siger samtidig, at "folk i regeringen er dybt frustrerede over, at denne fyr har været i stand til at lægge alle disse oplysninger ud".

/ritzau/Reuters