Avis: Konsulentfirma skal reformere folkeskolen

Konsulenthuset McKinsey får en hovedrolle med at føre regeringens reformer af folkeskolen og erhvervsuddannelserne ud i livet. Ifølge Politiken er det, hvad en række forskere får ud af et udbudsmateriale fra Finansministeriet, som avisen er i besiddelse af.

McKinseys konsulenter skal bidrage til "en samlet implementeringsplan" og "en detaljeret oversigt over alle nødvendige leverancer for at nå de opstillede mål med reformer og nye arbejdstidsregler", viser udbudsmaterialet.

Forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra VIA University College mener, at reformen af folkeskole indeholder gode ting.

Men derimod mener han, det er problematisk, når man sætter et konsulenthus "til at varetage både de pædagogiske og økonomiske effekter af reformen".

- Det peger i retning af, at man vil detailstyre implementeringen af lærerens nye arbejdstidsregler. Det harmonerer ikke godt med læring, siger forskeren til Politiken.

Regeringen har nedsat et tværministerielt embedsmandsudvalg, der skal styre processen med at sikre kontrollen med skolereformer og arbejdstid. Og det er disse embedsmænd, som McKinsey skal rådgive frem til sommerferien.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, mener, der er tale om helt ekstrem topstyring:

- Tanken, om at et privat konsulentfirma så aktivt skal hjælpe med implementering af denne reform, er det rene vanvid, siger han til avisen.

Men Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, roser beslutningen:

- Det er glimrende, at regeringen også inddrager private konsulenter i at løse denne centrale velfærdsopgave omkring uddannelse af vores børn og unge, siger han til Politiken.

Det var også McKinsey, som Finansministeriet havde bedt om komme med konkrete anbefalinger til, hvordan konkurrencen kan øges - specifikt med fokus på den helt borgernære velfærd som ældreomsorgen, børnehaver og hjælp til handicappede.

Men siden kom finansminister Bjarne Corydon (S) på andre tanker og sendte opgave i udbud igen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip