Avis: Obama vil også angribe IS i Syrien

En udvidelse af amerikanske luftangreb i Syrien indgår i præsident Barack Obamas plan for bekæmpelse af Islamisk Stat, skriver dagbladet The Washington Post.

Avisen skriver, at Obama har diskuteret planen med en gruppe udenrigseksperter i Det Hvide Hus tidligere på ugen, og at han nu er klar til at ty til luftangreb på begge sider af den irakisk-syriske grænse. Præsident mener, at han har bemyndigelse til at give ordre til sådanne angreb uden at søge om Kongressens formelle støtte.

Siden 8. august har amerikanerne gennemført 148 luftangreb mod Islamisk Stat.

En pressetalsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest, vil ikke kommentere planerne, men henviser til, at planen bliver offentliggjort af præsidenten selv.

- Præsidenten vil redegøre for, hvad han mener, er i USA's interesse, siger Earnest med henvisning til, at præsidenten holder en tv-tale til nationen onsdag klokken 21 (klokken 3 natten til torsdag dansk tid).

Hvis USA tager skridt til luftangreb inde i Syrien, virker det som en bemærkelsesværdig optrappet strategi, efter at Obama som præsident hele tiden har lagt vægt på at reducere amerikanernes militære engagement i Mellemøsten.

Præsidentens stab har arbejdet på højtryk for at vinde opbakning til strategien og for at få solgt den politiske kursændring til offentligheden, skriver The Washington Post. Intensiteten i bestræbelserne virker ifølge avisen som en erkendelse af, at Obama-administrationen har været langsom til at formulere en strategi over for de militante.

En politisk iagttager, Michèle Flournoy, der er tidligere viceforsvarsminister, siger, at "Islamisk Stat er en organisation, som ikke respekterer internationale grænser."

- Man kan ikke tillade, at de får en sikker base i noget område. Jeg venter, at præsidenten vil være fuldstændig åben om dette, siger hun.

Josh Earnest, pressetalsmand for Det Hvide Hus, sagde tirsdag, at "Den Islamiske Stat i al væsentlighed opererer ud fra en sikker base i Syrien, hvilket er en farlig situation."

Flere kommentatorer siger, at Obama også vil opfordre blandt andet Kina til at hjælpe med at bekæmpe truslen fra Islamisk Stat.

/ritzau/

 

Dagens Gossip