Avis: Regeringen vil give milliardpakke til kronisk syge

Regeringen lægger op til at styrke indsatsen for 1,7 millioner danskere, som lider af en kronisk sygdom, skriver flere medier.

Ifølge Berlingske præsenterer regeringen torsdag en sundhedspakke med arbejdstitlen "Jo før, jo bedre", som indeholder tiltag for fem milliarder kroner frem mod 2018. Heraf vil regeringen investere halvanden milliard kroner i bedre behandling af kroniske syge.

Regeringens konkrete mål for den styrkede indsats er ifølge Politiken blandt andet frem mod 2025 at eliminere hver femte indlæggelse af diabetikere og kronisk lungesyge.

- Der er meget stor forskel fra kommune til kommune på, om man risikerer at blive indlagt med en kronisk sygdom. Det tyder på noget rent fundamentalt, nemlig at den bedste viden ikke bliver brugt overalt, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til Politiken.

- Der er også en social slagside – mennesker med vanskelige sociale kår har størst risiko for at blive ramt, og den ulighed skal vi have bekæmpet, tilføjer hun.

En overflødig tur på hospitalet er både dyr for det offentlige og hæmmende for patientens livskvalitet. Derfor skal flere patienter ifølge Politiken undgå indlæggelse, hvis de kan klare sig med et besøg hos egen læge eller behandling i hjemmet.

Særligt diabetikere, KOL-patienter og borgere med gigtsygdomme skal ifølge Berlingske tilbydes en køreplan for behandlingen, som minder om de standardiserede behandlingsforløb fra kræft- og hjerteområdet.

Derudover skal de ekstra penge bidrage til, at patienter med kroniske sygdomme opdages tidligere.

Ud over den større indsats over for de kronisk syge, vil regeringen styrke bevillingen til de praktiserende læger med én milliard kroner.

Ifølge Berlingskes kilder er planen, at de i fremtiden skal have bedre redskaber til at opdage kræftsygdomme og kroniske sygdomme tidligere, end de gør i dag.

Dertil kommer, at regeringen vil sikre bedre kvalitet i sundhedssektoren, færre utilsigtede hændelser og mere forskning for 1,1 milliarder kroner.

Sundhedspakken er en del af regeringens udspil til de kommende finanslovforhandlinger.

/ritzau/

 

Dagens Gossip