Avis: Saab trækker sig som mulig kampflyleverandør

Det har hele tiden været forventningen, at fire producenter ville lægge bud ind på at levere Danmarks kommende kampfly.

Men Politiken erfarer, at svenske Saab har trukket sig fra budkonkurrencen.

Mandag ved middagstid udløb fristen for at afgive bindende tilbud, og hvis avisens oplysninger holder stik, var der altså ikke noget bud fra svenskerne i posten til Forsvarsministeriet.

Både i Forsvarsministeriet og i den svenske Försvarsexportmyndigheten, der står bag det svenske bud, afviser man dog foreløbig at kommentere oplysningen.

Årsagen skulle angiveligt være, at svenskerne forventer, at amerikanske Lockheed Martin alligevel vinder buddet med sit Joint Strike Fighter-fly, som Danmark har været med til at finansiere udviklingen af.

Saabs bud på det nye kampfly var modellen Gripen JAS 39, som det svenske luftvåben benytter sig af. Det har dog knebet med at afsætte flyet til at andre lande.

Hvis oplysningen holder stik, er der kun tre flytyper tilbage i det kapløb, der næste sommer skal resultere i, at Folketinget beslutter sig for en af kandidaterne.

De tre konkurrenterne er F-35A Lightning, kaldet Joint Strike Fighter, F/a 18F Super Hornet og Eurofighter Typhoon.

Mange spår Joint Strike Fighter de bedste chancer for at blive valgt, fordi flytypen er bestilt i stort antal af amerikanerne. Samtidig har Danmark allerede bidraget økonomisk til udviklingen af flyet.

Flyet regnes også for at være langt mere moderne end konkurrenterne, men har dog været ramt af en række problemer i udviklingsfasen, som gør det til en mere usikker investering.

/ritzau/

 

Dagens Gossip