Avis: Snowden-dokumenter afslører dansk NSA-partnerskab

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager efter alt at dømme i et hidtil hemmeligholdt samarbejde med National Security Agency (NSA) i USA om at tappe fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik gennem Danmark. Det skriver Information.

Det dansk-amerikanske samarbejde om at tappe kabler er omtalt i et talepapir udarbejdet til den daværende direktør for NSA, den firestjernede general Keith Alexander, i forbindelse med et møde mellem medarbejdere fra NSA og deres danske kolleger fra FE i 2012.

- Understreg NSA's engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at arbejde med kabeladgang med., står der i talepapiret.

Sidste sætning er således ufuldstændig, og ligesom der kan være tale om en simpel fejl, kan det ikke udelukkes, at noget aktivt er blevet udeladt, eksempelvis oplysninger om en tredje aktør ud over NSA og FE. Tilbage står dog, at NSA og FE tilsyneladende har et samarbejde om kabeladgang, skriver avisen.

Talepapiret er stemplet "tophemmeligt", det højeste klassifikationsniveau i USA. Information har fået adgang til det og en række andre klassificerede NSA-dokumenter via whistlebloweren Edward Snowden.

Oplysningerne i Keith Alexanders talepapir stemmer overens med oplysninger i et andet tophemmeligt dokument vedrørende NSA's forhold til FE.

I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner sin danske søsterorganisation med "indsamlings- og behandlingsudstyr", og netop denne form for assistance fra NSA's side er fast procedure i forbindelse med partnerskaber om kabel-adgang med såkaldte tredjepartslande som Danmark, skriver Information.

Adgangen til fiberkabler er en hjørnesten i NSA's globale masseovervågning. Kablerne transporterer telefonopkald og internettrafik, eksempelvis e-mails, Skype-opkald og Facebook-beskeder.

Information har foreholdt FE oplysningerne om samarbejdet mellem FE og NSA om kabeladgang. Tjenesten har ikke ønsket at kommentere sagen og henviser til forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Han siger til Information, at han ikke "kan kommentere på spørgsmålet om Forsvarets Efterretningstjenestes eventuelle konkrete aktiviteter."

/ritzau/

 

Dagens Gossip