Avis: Vestager åbner en østfront - sag mod Gazprom

EU-Kommissionen vil onsdag sende en formel klagemeddelelse til Gazprom med besked om, at man mener, at det russiske gasselskab misbruger sin dominerende position på markedet for naturgas i flere syd- og østeuropæiske lande.

Det siger en kilde tæt på sagen til den amerikanske avis Wall Street Journal.

Sagen kan føre til bøde på adskillige milliarder euro til Gazprom.

Det formelle skridt i sagen, som blev indledt i 2012, kommer - hvis avisens historie holder stik - dermed knap en uge efter, at EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, sendte en formel klage til it-giganten Google.

En kilde siger til den amerikanske avis, at klagemeddelelsen er på dagsorden for EU-Kommissionens møde på onsdag, og der ventes ingen modstand mod konkurrencekommissærens sag i det forum.

Vestager varslede i februar, at EU ville tage nye skridt i sagen mod Gazprom i løbet af "en relativt kort periode."

Forholdet mellem Europa og Rusland er i forvejen dårligt, og derfor har der i EU-Kommissionen været bekymring over en formel klage mod Gazprom, skriver den amerikanske avis.

Frygten går på, om en sådan kæmpebøde kan skade forsøg på at nå diplomatiske løsninger på konflikten i Ukraine.

Vestager har tidligere sagt, at hun ikke vil lade sig styre af politiske overvejelser i spørgsmålet om Gazprom, der er den største leverandør af naturgas i Europa.

Konkurrencekommissærens talskvinde har ikke ønsket at kommentere sagen over for Wall Street Journal, og avisen har heller ikke haft succes med at få en kommentar fra Gazprom.

Undersøgelserne mod gasselskabet er blandt andet gået på, om selskabet har forhindret lande i at videreeksportere gas, som er købt i Rusland.

Desuden har EU undersøgt, om Gazprom eksempelvis i kontrakter har bundet prisen på gas til et samarbejde på andre områder, blandt andet etablering af nye gasledninger.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip