Avisledere: Løkke har fået det optimale ud af en svag hånd

Skrevet af admin

29/06/2015

Dagens topnyheder

Han får det ikke nemt, Lars Løkke Rasmussen.

Men Venstres statsminister er alligevel kommet ganske elegant fra land, lyder analysen i flere af de landsdækkende avisers ledere, efter at Løkke søndag præsenterede Danmarks nye regering og dens grundlag.

- Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i forbindelse med regeringsdannelsen spillet sine kort så godt, som det var muligt med den svage hånd, vælgerne gav ham. Dermed har han bekræftet billedet af sig selv som en ferm politisk håndværker, der i situationen opnår det bedst mulige, skriver Politiken i sin lederspalte.

Jyllands-Posten konstaterer, at det nye ministerhold umiddelbart ser "overbevisende ud", og at udfordringen for Løkke nu bliver at balancere mellem det brede politiske samarbejde og samtidig holde fast i, "at det er Danmarks liberale parti, der nu er ved magten".

- I regeringsgrundlaget har Venstre konkret tilkendegivet, at partiet ikke havde noget godt valg og derfor er klar til kompromisser. Det er og bliver det stærkeste signal fra den nye statsminister, mener avisen.

Netop udsigten til, at Venstre formentlig skiftevis vil skulle indgå aftaler med partier til højre og venstre i Folketinget, bliver interessant at følge, mener Berlingske.

- Det bliver et studie i manøvredygtighed i konstant livsfare.

- Dansk politik synes dermed at tage endnu et skridt væk fra blokpolitikkens positioner i sikre havne til det samarbejdende folkestyres smukke, men aldrig helt rolige farvande, skriver avisen på sin lederplads og roser desuden regeringsgrundlaget.

Også Børsen roser Løkke for "på intet tidspunkt" at have overspillet sin rolle.

Kristeligt Dagblad bemærker, at store dele af regeringsgrundlaget kunne være skrevet af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Konservative og i vid udstrækning også De Radikale og dermed indbyder til bredt samarbejde.

- Det er ikke dårligt. Dansk politik trives på mange måder bedst med den tradition for bredt samarbejde hen over midten, der sikrer, at et regeringsskifte nok medfører nye politiske prioriteringer, men ingen politiske revolutioner, skriver Kristeligt Dagblad.

Ekstra Bladet konstaterer, at "ingen - heller ikke Løkke selv - ved", hvilken politik, regeringen kommer til at føre, og at statsministeren nærmest skal have "magiske evner" for at holde sin regering svævende.

/ritzau/