Bådflygtninge: Thorning afviser australsk model

Skrevet af admin

23/04/2015

Mest læste i dag

Kommer du som illegal bådflygtning til Australien, venter der en enkeltbillet tilbage. Du får ikke lov til at bosætte dig i Australien - heller ikke selvom du er legal flygtning.

Det er hovedtrækkene i den australske model for bådflygtninge, som er blevet kaldt kynisk - men har vist sig effektiv i forhold til at stoppe strømmen af mennesker, som risikerer livet i faldefærdige både for at komme til Australien.

Forud for EU-topmødet i Bruxelles torsdag afviser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) dog, at den australske model kan være en løsning i Europa.

- Man skal huske på, at den australske model kan kun lade sig gøre, fordi Australien har et land, som de samarbejder med, og som de kan sende flygtningene tilbage til.

- De samarbejder med Indonesien, som er deres naboland, og som de har gode relationer med. Vi har en situation i Libyen, hvor der reelt ikke er en stat, og hvor der ikke er ordnede forhold.

- Derfor har vi ikke mulighed for at få samme aftale om tilbagesendelse med Libyen, som Australien har med Indonesien, siger Helle Thorning-Schmidt.

Danmark var blandt de lande, som bidrog med kampfly til Natos bombardementer i Libyen. Målet var at fjerne den daværende diktator Muammar Gaddafi, hvilket lykkedes til stor jubel for mange libyere.

Siden da er det dog blevet stadig mere klart, at de oprørere, som både VK-regeringen og den daværende opposition anført af Helle Thorning-Schmidt mødtes med, ikke magtede at samle landet.

I stedet er den libyske stat og centrale magt kollapset, og en flerårig borgerkrig har givet magt til militser og ekstreme grupper som Islamisk Stat.

Det har også givet menneskesmuglere et hidtil uset spillerum til at opkræve penge for at sende folk over Middelhavet mod Europa.

Spørgsmål: Har Danmark et medansvar for situationen i Libyen?

- Nej, det synes jeg bestemt ikke, vi har. I det hele taget er der for meget fokus på, at Europa skal bære hele ansvaret for situationen. Vi skal huske på, at det her først og fremmest er et ansvar for de afrikanske lande, sige Helle Thorning-Schmidt.

Hun mener, at de afrikanske lande bør give deres befolkninger den nødvendige beskyttelse, så de ikke behøver at flygte fra deres nærområde.

/ritzau/