Bagmandspolitiet anholder 27 i bestikkelsessag

Skrevet af admin

21/06/2016

Mest læste i dag

26 tidligere og nuværende offentligt ansatte er blevet anholdt, mistænkt for at have modtaget bestikkelse i form af gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr.

Foruden de 26 er yderligere en person blevet sigtet og afhørt i løbet af dagen, oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

De mange anholdelser tidligt tirsdag morgen er sket i en stor aktion i samarbejde mellem Bagmandspolitiet og politikredse i hele landet. Under aktionen er der gennemført ransagninger af de anholdtes boliger for at sikre bevismateriale i sagen.

Sideløbende har Forsvarets Auditørkorps foretaget en lignende aktion mod en række ansatte i Forsvaret.

Personerne, der typisk er ansat i offentlige IT-afdelinger, er under mistanke for at have fået elektroniske udstyr af IT-virksomheden i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte.

Værdien af udstyret har varieret i størrelse, men har ifølge Statsadvokaten typisk været på mellem cirka 4000 kroner og cirka 50.000 kroner. Gaverne er eksempelvis modtaget i forbindelse med handler med virksomheden, skriver Bagmandspolitiet.

De 27 har tilknytning til en lang række myndigheder, blandt andet Udenrigsministeriet, DSB, Rigspolitiet og Rigsadvokaten samt Forsvarets Efterretningstjeneste.

Dertil kommer et antal ansatte i Forsvaret, hvor det er den militære anklagemyndighed, Auditørkorpset, der behandler sagerne mod de pågældende.

- Aktionen i dag er et led i en længerevarende og omfattende efterforskning, siger statsadvokat Morten Niels Jakobsen fra Statsadvokaten for Særlige Internationale og Økonomisk Kriminalitet (SØIK), som er Bagmandspolitiets officielle navn.

- Det er helt afgørende, at mistanke om bestikkelse af offentligt ansatte bliver taget meget alvorligt, og det er denne sag et eksempel på.

Han understreger, at man med tirsdagens aktion har kastet det store net ud, og at sigtelserne mod nogle af personerne kan blive frafaldet, efterhånden som efterforskningen skrider frem.

Ingen af de anholdte vil blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

- Vi har med dagens aktion indsamlet nogle værdifulde oplysninger, og vi har på nuværende tidspunkt ikke behov for at varetægtsfængsle nogen efter reglerne i retsplejeloven, siger Morten Niels Jakobsen.

Af hensyn til sagens videre efterforskning kan han ikke fortælle mere detaljeret om personkredsen.

/ritzau/