Ban Ki-moon til FN-lande: Lad os sætte en afgift på CO2

Generalsekretær Ban Ki-moon gav en opsang til de omkring 120 stats- og regeringschefer, han har kaldt sammen for at begrænse den globale opvarmning, da FN's ekstraordinære klimatopmøde i New York begyndte tirsdag eftermiddag, dansk tid.

Verden er nødt til at "sætte en ny kurs" over for klimaændringerne, fastslår Ban Ki-moon.

- Jeg beder jer om at lede. Vi må skære i CO2-udledningerne. Videnskaben fortæller os, at udslippene må toppe senest i 2020, siger Ban Ki-moon.

Han slår til lyd for en global afgift på udledning af drivhusgasser.

- Lad os sætte en pris på CO2. Der er ikke nogen mere effektiv måde at drive markedet på, mener FN's generalsekretær.

New York-topmødet er ikke et egentligt forhandlingsmøde. Men Ban Ki-moon håber at gøre fremskridt frem mod næste års FN-topmøde i Paris, COP21, hvor det er meningen at indgå en global aftale, der skal få CO2-udslippet ned, så opvarmningen holdes under to grader.

Samtidig håber generalsekretæren og miljøorganisationer på, at de mange stats- og regeringschefer vil annoncere rundhåndede bidrag til FN's ny Grønne Klimafond, der skal hjælpe sårbare ulande med at omstille sig til mere ekstremt vejr, tørke, skybrud, oversvømmelser og orkaner.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), som deltager i mødet, vil bekendtgøre et dansk bidrag på mindst 100 millioner kroner til fonden og i øvrigt slå på tromme for ambitiøse mål for vedvarende energi og udfasning af kul, olie og gas i energisektoren.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip