Bande bag afskovning for milliarder anholdt i Brasilien

Politiet i Brasilien har optrævlet en af de værste bander, som står bag afskovningen af landets regnskov, oplyser det føderale politi.

Banden opererede i et offentligt område i den nordlige delstat Para, hvor de brændte store skovarealer ned, hvorefter de fik det opdelt i parceller og solgte dem.

- Gruppen er skyldig i miljøkriminalitet for omkring 1,3 milliard kroner, siger Brasiliens miljøinstitut.

Politiet har ikke oplyst detaljer om, hvordan banden er blevet afsløret og anholdt. Dens medlemmer ventes at blive tiltalt for miljøkriminalitet, svindel, hvidvaskning af penge og organiseret kriminalitet. Hvis de kendes skyldige, kan de idømmes over 50 års fængsel.

Skovrydningen i den del af den kæmpemæssige Amazonas-regnskov, der ligger i Brasilien, er taget til i de senere år - efter at den var faldende i en årrække.

De væsentligste årsager til skovrydningen er udvidelse af jordbrugsarealer i skoven og produktion af sojabønner i delstaterne Para og Mato Grosso. En anden forklaring er store infrastrukturprojekter som nye jernbaner og veje.

Omkring 60 procent af Brasiliens 8,5 millioner kvadratkilometer store areal er skov, men to tredjedele af skoven er enten privatejet eller har udefineret ejerskab.

Brasilien overvåger nøje, hvor meget skov der bliver ryddet hvert år i Amazonas, der er verdens største regnskov og har et areal på størrelse med det vestlige Europa.

Regnskoven er en kæmpe kilde til ilt og frisk vand. Klimaeksperter betragter området som en vigtig stødpude i kampen mod klimaforandringer.

/ritzau/Reuters

 

 

 

 

Dagens Gossip