Bank: Fra marts koster det penge at have en konto i plus

Skrevet af admin

06/02/2015

Dagens topnyheder

Ved indgangen til marts bliver det en underskudsforretning at have penge på kontoen hos FIH Erhvervsbank.

Banken har således valgt at indføre en negativ rente på en halv procent på de såkaldte dag-til-dag-konti, som benyttes af både privat- og erhvervskunder.

Det oplyser banken på sin hjemmeside.

- Renteændringen sker som følge af udviklingen i det danske renteniveau de seneste uger, hvor renten på blandt andet indskudsbeviser er blevet negativ. En konsekvens heraf er, at FIH betaler for at placere de likvider, som står på DtD-konti (dag-til-dag, red.), konstaterer banken.

Den negative rente, som træder i kraft 9. marts, betyder, at det vil koste fem kroner for hver 1000 kroner, man har stående på kontoen.

Til sammenligning skal banken betale 7,5 kroner, hver gang den indskyder 1000 kroner i Nationalbanken.

Dag-til-dag-kontoen er bankens "obligatoriske anfordringskonto" uden binding og vil for privatkunder være at betragte som en lønkonto.

Ifølge Business.dk er banken den første herhjemme til at indføre negative renter.

Netmediet oplyser, at renteændringen påvirker 15.000-20.000 kunder i banken, der i alt har omkring 1,1 milliard kroner stående på dag-til-dag-konti.

FIH Erhvervsbank har, som navnet antyder, haft sit primære sigte rettet mod virksomheder, og er i øjeblikket ved at afvikle sine aktiviteter.

De negative renter skal derfor ses som en del af den proces, fortæller finansdirektør Palle Nordahl til Ritzau Finans.

Spørgsmål: Indfører I minusrenter for at få kunderne ud af butikken?

- Kald det hvad du vil. Vi skal ikke reducere på udlånssiden, uden at vi samtidig reducerer vores indlånsside, og der er det her en måde at sikre, at der er penge i begge sider af balancen, siger han.

Spørgsmål: Så den effekt, I venter, er vel, at kunderne skifter andre steder hen, fordi de kan få et bedre produkt?

- Ja, det er korrekt, siger han.

FIH Erhvervsbank har siden 2010 været ejet af et joint venture bestående af ATP, PFA, Folksam og CPDyvig, som overtog banken fra den tidligere ejer Kaupthing, som blev sat under administration af den islandske stat.

/ritzau/