Bankøkonomer: Regeringen må sænke vækstskøn for 2014

Regeringen kommer næppe udenom endnu en nedjustering af sin vækstprognose, når den kommer på gaden på tirsdag.

Det siger en række økonomer fra Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank til Morgenavisen Jyllands-Posten.

- Alle havde nok det billede, at det ville blive bedre og bedre. Men første halvår har ikke været så godt, som man kunne have håbet på, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank til Jyllands-Posten.

En nedjustering vil være et kraftigt signal i de nært forestående forhandlinger om finansloven, hvor regeringen er blevet mødt med krav om at lempe dagpengereformen.

De seneste nøgletal stiller ifølge bankøkonomerne også spørgsmålstegn ved, om opsvinget er solidt nok til, at man kan gennemføre de planlagte stramninger af finanspolitikken.

Sydbanks økonom Peter Jacobsen mener, at der bør ske revisioner af regeringens skøn for både 2014 og 2015. Jyske Banks Niels Rønholt mener, at skønnene for i år og 2015, bør ligge på henholdsvis 1,2 procent og 1,6 procent.

Regeringens majprognose forudså en vækst på henholdsvis 1,4 procent og to procent.

Udviklingen splitter økonomerne i deres anbefalinger til næste års finanspolitik, som i de seneste budgetter er lagt an til at blive strammet en smule.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), mener således ikke, at man bør stramme op, mens Nykredits Tore Stramer anbefaler regeringen at gennemføre de planlagte stramninger, så man ikke igen ryger i karambolage med sin egen og EU's budgetlov.

/ritzau/