Bankunion: Minister garanterer for danske realkreditlån

For langt de fleste danskere er et realkreditlån en afgørende forudsætning for at kunne købe bolig i Danmark. Og de lån vil danskerne kunne beholde - også selvom Danmark går med i EU's bankunion.

Det fastslår økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, efter at regeringen har sagt, at man som udgangspunkt vil med i bankunionen - men fortsat vil se tiden an.

- Det her handler om at sikre, at danskerne får et stærkt værn mod nye finansielle kriser, og vores realkreditsektor har betydet en stabilitet i Danmark.

Vi vil sikre, at danskerne kan finansiere deres huse som hidtil, hvis vi går med i bankunionen, siger Morten Østergaard.

Det danske realkreditsystem er enestående i Europa, og det har skabt bekymring for, om der vil blive taget hensyn til det, hvis Danmark skal underordne sig fælles EU-regler for bankerne.

Morten Østergaard forsikrer, at danskerne vil bevare deres mulighed for at få realkreditlån til boligen uanset, om Danmark går med i bankunionen.

De Radikales leder siger, at der er taget hensyn til det særlige danske realkreditsystem i den overordnede ramme for bankunionen - men regeringen vil nu sikre sig, at det også gælder tilsyn og andre detaljer i bankunionen.

Spørgsmål: Så hvis vi tiltræder bankunionen, så kan danskerne stadig bevare deres realkreditlån?

- Ja, siger Morten Østergaard.

Regeringen har længe fået kritik for ikke at melde klart ud, om man anbefaler et ja til bankunionen. Morten Østergaard vil ikke sætte tid på, hvornår regeringen er klar til at give et endeligt svar uden forbehold.

Spørgsmål: Betyder det her, at der ikke kommer et svar, før bankunionen træder i kraft til næste år?

- Det her betyder, at vi sætter gang i processen med at afklare, hvad der skal til, for at vi kan tage endelig stilling. Vi skal drøfte med Den Europæiske Centralbank og de andre EU-institutioner, hvordan bankunionen skal se ud i praksis.

- Og også, hvordan man ruller det i gang 1. januar 2016, siger Morten Østergaard.

Morten Østergaard afviser samtidig Dansk Folkepartis bekymring for, at en dansk deltagelse i bankunionen er et skridt mod deltagelse i euroen.

- De to ting er uafhængige af hinanden, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip