Barnebarn af tysk nazist vil skrotte sit navn

Nazisten Erich Priebkes argentinske barnebarn vil ændre sit efternavn, et par uger efter, at hans tyske bedstefar døde.

Tomas Erick Ramon Priebke Ortiz siger til medier i sin hjemby Bariloche, at efternavnet er et smertefuldt stempel.

- Hvorfor bære dette navn, som kun gør mig ondt, fordi det har skadet så mange mennesker? Det giver ingen mening. Det er et navn, der ikke har noget med mig at gøre, siger Tomas Erick Ramon Priebke Ortiz i et interview med nyhedsbureauet ANB.

Bariloche, der er en malerisk ferieby ved foden af Andesbjergene, var også hjem for den tyske nazist, som flygtede til Argentina, hvor han boede i over 40 år.

Han blev udleveret til Italien i 1995 på grund af en massakre, der kostede 335 mennesker livet under Anden Verdenskrig.

Erich Priebke døde 100 år gammel for to uger siden. Han boede i husarrest i Rom, da han døde.

Nazisten angrede aldrig sine handlinger under krigen, og hans barnebarn havde ingen kontakt med ham, efter at han blev udleveret og senere idømt livsvarigt fængsel.

- Da min bedstefar døde, troede jeg, at jeg ville føle lidt mere fred.

- Jeg kan ikke identificere mig med dette navn. Jeg har ikke meget forbindelse med familien på min fars side eller med min far.

Barnebarnet fortæller, at det netop var farens reaktion på nazistens død, der fik ham til at beslutte at sløjfe sit efternavn.

Da en journalist spurgte faren, hvor nazisten skulle begraves, efter at Tyskland, Italien og Argentina havde afvist at begrave ham, sagde han, at hvilket som helst land kunne tage liget.

- Min far sagde, at de kunne sende hans lig alle steder hen, selv til Israel. Men jeg vil ikke være med til fortsat at såre mennesker. Det havde været klogere at tie.

Det 23-årige barnebarn fortæller, at hans far er tilhænger af den nazistiske ideologi.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip