Bavarian Nordic laver kæmpeaftale om kræftmiddel

Det danske medicinalselskab Bavarian Nordic har indgået en eksklusivaftale med amerikanske Bristol-Myers Squibb, som kan indbringe selskabet milliarder af kroner i omsætning.

Aftalen giver amerikanerne en eksklusiv option på at producere og sælge Bavarian Nordics kræftmiddel Prostvac.

Prostvac er endnu ikke færdigudviklet, og aftalen afhænger derfor af det videre forløb omkring lægemidlet.

- I BMS (Bristol-Myers Squibb, red.) har vi fundet den helt rigtige partner, siger administrerende direktør i Bavarian Nordic, Paul Chaplin, i en børsmeddelelse.

- Ikke alene har vi at gøre med en stor international aktør i medicinalindustrien. Vi har også at gøre med et selskab, som er blandt de absolut førende, når det gælder udvikling af nye cancerbehandlinger, og som derfor har de allerbedste muligheder for til fulde at udnytte potentialet i Prostvac, tilføjer han.

Aftalen udløser betalinger, hvis Bristol-Myers Suibb vælger at udnytte optionen, hvis udviklingen når fastsatte milepæle, hvis midlet bliver godkendt til salg, ligesom Bavarian vil modtage en del af salgsindtægterne, hvis midlet kommer på markedet.

I bedste fald kan aftalen udløse en samlet betaling på 975 millioner dollar svarende til 6,5 milliarder kroner. Det seneste årsregnskab fra Bavarian Nordic viser en omsætning på 1,2 milliarder kroner i 2013.

Allerede nu får det danske selskab en forudbetaling på 60 millioner dollar, 400 millioner kroner. Herefter har amerikanere en begrænset periode, fra resultaterne af det såkaldte fase 3-studie foreligger, til at beslutte, om man vil aktivere aftalen.

Det er resultaterne fra denne type studier, der typisk bruges til at dokumentere lægemidlers effekt i ansøgninger om godkendelse hos sundhedsmyndighederne.

Prostvac er en såkaldt cancerimmunterapi, som får kroppens eget immunforsvar til målrettet at bekæmpe kræftceller. Midlet er under udvikling til behandling af prostatakræft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip