Bedre mobil- og internetdækning er på vej

God mobildækning og hurtigere internetforbindelse i hele landet er nogle af målene med en ny vækstaftale om digitalisering af Danmark.

Regeringen har sammen med Folketingets øvrige partier lavet aftalen, og en del af planen handler om at dække huller i mobilnettet og at forbedre internetforbindelsen væsentligt i de danske yderområder frem mod 2020.

- Målet er, at vi inden for fem år har en meget, meget god dækning i Danmark, siger erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), som står i spidsen for aftalen.

Aftalen indeholder i alt 17 initiativer, hvor en del altså sigter mod bedre mobil- og internetdækning over hele landet.

Initiativerne skal derudover styrke brugen af it og data i dansk erhvervsliv, øge den digitale sikkerhed og fremme digitale læremidler og kompetencer i Danmark.

Med aftalen opfordres teleselskaberne til at bruge hinandens netværk i områder, hvor eksempelvis kun et teleselskab har dækning. På den måde kan sorte huller i mobildækningen i yderområderne lukkes, forklarer Henrik Sass Larsen.

Desuden skal mobilnettet fra 2020 indtage en ny frekvens, 700 megahertz-båndet, som hidtil har været brugt til at udsende tv-antennesignal.

- Det svarer til, at vi åbner en motorvej for kommunikation, siger Henrik Sass Larsen.

Med aftalen bliver det muligt for bredbåndsudbydere at udnytte kabler og rør, som tilhører andre udbydere, og som ikke bliver brugt.

Det vil, forventer parterne bag aftalen, gøre det billigere og lettere at udbrede bredbånd, i forhold til, hvis der graves nye netværkskabler ned. Og udbygningen af det digitale Danmark kan som et resultat af aftalen finansieres med realkreditlån.

Ifølge Henrik Sass Larsen opstiller aftalen rammer, som teleselskaberne bør rette sig efter. Aftalen om digitalisering skal finansieres gennem teleselskabernes investeringer, og derfor er det i sidste instans forbrugerne, der betaler for at få bedre dækning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip