Belgien sender USA hjem efter stort drama

02/07/2014

For første gang i 28 år er Belgien klar til kvartfinalen ved en VM-slutrunde i fodbold, efter at belgierne tirsdag aften i en fremragende kamp besejrede USA med 2-1 efter forlænget spilletid.

Det holdt dog alt for hårdt for belgierne, der var jævnt dominerende gennem de ordinære 90 minutter og burde have afgjort kampen inden forlængelsen.

Men så var det neutrale publikum til gengæld gået glip af 30 hæsblæsende ekstraminutter, der udviklede sig til noget af det mest underholdende, der er set ved denne slutrunde.

For selv ikke med en 2-0-føring i ryggen kunne de belgiske spillere føle sig sikre på sejren over en modstander med en imponerende moral og energi.

Amerikanerne løb efter Julian Greens flotte reducering storm mod Thibaut Courtois' mål i de sidste 15 minutter og må ærgre sig grusomt over, at det ikke lykkedes at fremtvinge en straffesparkskonkurrence.

Dermed var de to mål, som de to gamle venner fra de unge dage i Anderlecht, Kevin de Bruyne og Romelu Lukaku, scorede i begyndelsen af den forlængede spilletid, lige akkurat nok for belgierne.

Dermed er der lagt op til et brag af en kamp på lørdag, når Belgien møder Argentina i en kvartfinale, hvor belgierne har en reel mulighed for at sparke Messi og co. hjem til Buenos Aires.

For selv om det kneb til allersidst, viste belgierne i de første 100 minutter omsider noget af det angrebsspil, der i manges øjne gør det unge mandskab til en VM-outsider.

Belgierne blev hjulpet af, at USA spiller noget mere åbent og fremadrettet end deres indledende modstandere som Algeriet og Rusland.

Det gav endelig Marc Wilmots' tropper rum at bevæge sig i, og så så man endelig, hvor godt og giftigt holdet kan spille, når det finder rytmen.

Den store midterforsvarer Jan Vertonghen lignede for en gangs skyld en spiller, der følte sig hjemme på den plads som venstre back, som han udfylder på landsholdet, og Tottenham-manden var med i flere farlige situationer.

Til amerikanernes ros skal det med, at de - selv om de til tider var presset langt tilbage - altid søgte frem over banen, så snart de fik bolden.

Det gav en ganske anden - og langt mere interessant - kamp end den, Argentina og Schweiz bød publikum tidligere tirsdag aften.

Særligt efter pausen tilspillede Belgien sig den ene chance efter den anden, men enten var afslutningerne uden snert, eller også stod den atter velspillende Tim Howard i vejen for de flamske og vallonske angrebsbølger.

Derfor blev belgierne tvunget ud i en halv times forlængelse, der kunne tage pusten fra de fleste, der var heldige nok til at se den.