Besked på vej i e-Boks: Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder lægemiddel

11/05/2023 16:48

Nicolai Busekist

Nyheder
Foto: Dagens.dk
Foto: Dagens.dk
Lægemiddelstyrelsen tilbagekalder nu et lægemiddel, der ikke kan bruges. Derfor skal det skiftes ud hurtigst muligt.

Mest læste i dag

Der kan være flere grunde til, at du har en adrenalinpen. Sandsynligvis skyldes det, at du er i farezonen for at få en kraftig overfølsomhedsreaktion.

Hvis det er tilfældet, og du har adrenalinpennen Emerade, skal du have skiftet den ud. Den er nemlig blevet tilbagekaldt af Lægemiddelstyrelsen.

Det melder styrelsen ud i en pressemeddelelse ifølge B.T.

Virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r., der står bag Emerade, har informeret Lægemiddelstyrelsen om, at deres adrenalinpen ikke overholder kravene til faldtest.

Det betyder, at der er en risiko for, at den ikke fungerer, som den skal. Konkret kan man risikere, at den bliver udløst for tidligt eller slet ikke udløses, såfremt den har været tabt eller udsat for slag.

Problemet er gældende for to varianter af Emerade-pennen, da det gælder for hhv. styrken 300 mikrogram og 500 mikrogram. Tilbagekaldelsen omfatter desuden samtlige partier af Emerade.

"Patienter, der har en Emerade adrenalinpen, skal hurtigst muligt kontakte en læge for at få en ny recept på en adrenalinpen fra et andet firma. Dernæst skal pennen ombyttes på apoteket til den nye adrenalinpen," skriver Lægemiddelstyrelsen.

"Læger og apoteker bliver i dag informeret om situationen, så de er klar til at hjælpe patienterne med at få en ny adrenalinpen."

I og med, at pennen anvendes i potentielt livstruende situationer, er det vitalt, at man kan være sikker på, at den virker.

Derfor har virksomheden PharmaSwiss Ceska republika s.r. besluttet, at den skal tilbagekaldes på patientniveau.

"Det er vigtigt, at patienter, der har en ordination på Emerade, ikke kommer til at mangle en velfungerende adrenalinpen i en periode," siger siger enhedschef Jeanne Majland.

"Derfor skal man som patient hurtigst muligt kontakte en læge og få udstedt en ny recept på en anden adrenalinpen fra et andet firma og få den ombyttet på apoteket. Der findes andre tilsvarende alternativer, som man kan få på apoteket."

Alle patienter, der har fået ordineret Emerade, vil modtage en direkte besked via e-Boks. Her vil de også få besked om, at produktet skal ombyttes hurtigst muligt.

Lægemiddelstyrelsen understreger, at de patienter, der har en Emerade-pen, skal blive ved med at brug den som foreskrevet, indtil de har fået en ny.