Besparelse på Datatilsynet møder kritik

Dagen efter, at Statsrevisorerne udtalte skarp kritik af datasikkerheden, sparer regeringen finanslov på Datatilsynet, der blandt andet skal sikre, at danskernes personlige oplysninger ikke er i fare.

Besparelsen er på 800.000 kroner - svarende til tre procent af budgettet. Den besparelse møder stor kritik hos både Dansk Industri og Rådet for Digital Sikkerhed.

- Dansk Industri synes ikke, at dette er et område, der bør spares på - tværtimod er det nødvendigt med flere ressourcer til de områder, som kan bidrage til at styrke sikkerheden i et mere og mere digitaliseret samfund, siger chefkonsulent hos Dansk Industri, Henning Mortensen.

- DI ønsker et Datatilsyn, som kan føre et grundigt tilsyn med, at loven og sikkerhedsbekendtgørelsen efterleves. Den seneste undersøgelse fra Rigsrevisionen har vist, at der er behov for det.

Også formanden for Rådet for Digital Sikkerhed, Birgitte Kofoed Olsen, undrer sig højlydt over timingen for besparelsen.

- Datatilsynet har allerede i dag utilstrækkelige ressourcer til at løse deres opgaver. Det kommer så på et tidspunkt, hvor vi ved, at der i realiteten er behov for at give dem flere kompetencer, så de kan komme ud og lave ordentlige og flere inspektioner i den offentlige sektor, siger hun.

- Man har forsømt at få skabt en robust datamyndigheder, der er nødvendig i dag, set i lyset af det dårlige sikkerhedsniveau vi har i Danmark, som vist i Rigsrevisionens rapport.

Statsrevisorerne udtrykte på baggrund af Rigsrevisionen, at der var risiko for, at danskere vil få krænket deres privatliv, samt at virksomheder vil miste konkurrencefordele.

Onsdag udtalte også SF's retsordfører, Karina Lorentzen bekymring.

- Vi må sikre, at Datatilsynet både har de rigtige ressourcer og redskaber, og det kræver en ny lovgivning, sagde hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip