Bestikkelse koster helikopterfirma milliardordre

Indien har annulleret en kontrakt om levering af helikoptere fra den italiensk-britiske producent Agusta Westland efter en korruptionsskandale, skriver al-Jazeera.

Indien underskrev i 2010 en aftale om få leveret 12 luksushelikoptere, der skulle bruges til at transportere højtstående personer som landets premierminister og præsident.

Kontrakten havde en værdi på 753 millioner dollar eller godt fire milliarder kroner.

Sidste år satte den indiske regering bestillingen i bero, da det italienske politi begyndte at kigge nærmere på påstande om, at Agusta Westland havde bestukket sig til ordren.

I februar 2013 blev den daværende chef for Finmeccanica, moderselskabet til helikopterproducenten, anholdt i sagen. Han mistænkes for at have givet indiske politikere millioner af dollar under bordet for at sikre datterselskabet ordren.

Russiske og amerikanske producenter var også i betragtning til ordren, men blev fravalgt.

Indiens forsvarsministerium oplyser i en erklæring onsdag, at det med omgående virkning har opsagt aftalen med Agusta Westland på grund af kontraktbrud.

Indiens forsvarsminister, A.K. Antony, har tidligere sagt, at han ikke tror på helikopterproducentens forsikring om, at det ikke har betalt bestikkelse.

En talsmand for Finmeccanica siger, at firmaet vil forsvare sin "position".

- Vi er overbevist om, at vi har opført os etisk korrekt, siger han.

De italienske myndigheder mistænker Finmeccanica for at have brugt et beløb svarende til 10 procent af kontraktens værdi til at bestikke indiske politikere. Det svarer til godt 400 millioner kroner.

AgustaWestland har leveret tre af de 12 helikoptere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip