Bestyrelsen skulle godkende kredit i OW Bunker

Inden børsnoteringen den 28. marts forsikrede oliefirmaet OW Bunker sine investorer om, at selskabet havde har en formel struktur til styring af, hvem, der kunne give kredit i selskabet.

Men ifølge Børsen gik virksomheder langt ud over egne risikogrænser.

Den fastsatte struktur skulle ellers sikre en ensartet fastsættelse af grænserne for kredit og der var veldefinerede niveauer for, hvem, der kunne godkende de forskellige niveauer for kredit.

* Lokalt ansatte managers kunne give kredit på op til 0,3 millioner dollar, svarende til 1,8 millioner i danske nutidskroner.

* Koncernens kreditdirektør kunne sige god for kredit på op til 2,5 millioner dollar, svarende til 14,9 millioner danske nutidskroner.

* Koncernens topchef Jim Pedersen kunne godkende kredit på op til 10 millioner dollar, svarende til 59,8 millioner danske nutidskroner.

* Kredit over 10 millioner dollar skulle godkendes af OW Bunkers bestyrelse. Formand er ØK-direktør Niels Henrik Jensen. I bestyrelsen sidder blandt andet også tidligere øverste kreditchef og viceordførende direktør i Danske Bank Jakob Brogaard, der i dag er formand for bestyrelsen i Finansiel Stabilitet, der populært kaldes statens skraldespandsselskab fordi den overtager nødlidende banker.

* Den 7. november går OW Bunker konkurs med et tab på 1,6 milliarder kroner, heraf skyldes de 850 millioner tab på oliekontrakter. Olieprisen udviklede sig ikke som forventet.

* I en meddelelse til fondsbørsen samme aften meddeler ledelsen, at to ledende medarbejdere fra OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore vil blive politianmeldt efter straffelovens paragraf 299.

* OW Bunker-ledelsen mente efter en intern undersøgelse, at der var tale om svindel for 750 millioner danske kroner i datterselskabet.

* Politiet har endnu ikke modtaget en anmeldelse af de to ledende medarbejdere fra OW-ledelsen. Bagmandspolitiet har henvendt sig til OW Bunker-kuratorerne og advokater for at høre, om den politianmeldelse bliver til noget.

Kilde: OW Bunker børsprospekt, OW Bunker fondsbørsmeddelelser og Bagmandspolitiet,

/ritzau/

 

Dagens Gossip