Biologer: Minkudsætning er totalt misforstået dyrehensyn

Det er en kæmpe misforståelse, hvis det er af hensyn til dyrene, at ukendte gerningsmænd nu to gange på mindre end to uger har sluppet tusindvis af mink ud fra vestjyske minkfarme.

Det siger flere biologer til Ritzau.

- Det er en smadderdårlig idé, som hverken er til gavn for minkene eller de andre arter, der skal lægge krop og liv til.

- Minkene er født i fangenskab og er vant til at blive fodret, og de har derfor svært ved at klare sig i det fri. Man skal ikke romantiserede den daglige kamp, de skal igennem for at finde føde i naturen, siger biolog Hans Erik Svarts fra Naturstyrelsen.

- Mange af dem dør af samme grund af sult, og hvis det endelig lykkes for dem at finde føde, så går det ofte ud over andre sårbare dyr som fugleunger og æg og padder, fordi minken af natur altså ikke er et lille sødt dyr, men en effektiv dræber, siger han.

Biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er enig.

- I DOF er vi inderligt imod, at nogen slipper minkene ud. Det er meningsløst, fordi dyrene får det ikke bedre af at blive lukket ud, og mange af dem overlever heller ikke særlig længe.

Politiet står fortsat på bar bund, efter at ukendte gerningsmænd 12. juli lavede hærværk og lukkede 1000 mink ud fra en minkfarm i Ølgod. Natten til tirsdag skete det samme så på en farm i Horne nord for Varde. Men denne gang blev der lukket 4000 mink ud.

Selvom langt de fleste mink hurtigt blev fanget ind ved blandt andet naboers hjælp, så ærgrer det biologerne, fordi nogle mink altid undslipper.

Af samme grund gøres der løbende en stor indsats fra myndighedernes side for at indfange nogle af de vilde eller undslupne mink i fælder. Pelsdyravlerne har netop indgået en fem-årig aftale med Danmarks Jægerforbund om bekæmpelse af vilde mink, der efterhånden findes overalt i landet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip