Biskopper kritiserer blå bistandspolitik: Fej og dum

Flere af landets biskopper retter en hård kritik mod blå bloks ønske om at spare på danske udviklingsbistand.

Det skriver netavisen Altinget.

Både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre vil skære cirka 2,6 milliarder kroner af den nuværende bistand på omkring 17 milliarder kroner.

Det er ifølge biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, helt forkert.

- Det er i strid med hidtidig dansk politik og danske værdier. Det er dumt, fordi det går ud over nogle af klodens svageste, og fordi det kommer til at skade os på sigt, da det skaber en mere ulige og utryg verden. Det er fejt og dumt, siger han til Altinget.

Fischer-Møller har mange års erfaring på området - blandt andet som formand for bestyrelsen i ngo'en Danmission.

Han bakkes op af biskop Henrik Stubkjær fra Viborg Stift, der er tidligere mangeårig generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Ifølge Venstre skal pengene fra en besparelse på udviklingsbistanden konkret bruges til blandt andet at styrke sundhedsvæsnet med en milliard kroner ekstra om året.

Men denne prioritering møder kritik fra de to biskopper. Det er nemlig et falsk alternativ, mener Henrik Stubkjær, der kalder det "ubehageligt at spille to svage grupper ud imod hinanden på den måde".

Hos Venstre kalder udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen det urimeligt, når biskopperne får det til at lyde som om, at Venstre ikke ønsker at hjælpe de fattigste i verden.

- Venstre foreslår at give det i udviklingsbistand, som FN anbefaler. Det vil fortsat betyde, at Danmark er et af de absolut mest generøse lande i hele verden, siger Jakob Ellemann-Jensen til Altinget.

Ifølge ham vil hver dansker efter Venstres besparelser give udviklingsbistand svarende til omtrent det dobbelte af, hvad hver franskmand og tysker bidrager med.

Venstre ønsker samtidig at omlægge udviklingsbistanden, så der fokuseres mere på Afrika og mere på hjælp til flygtninge i nærområderne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip