BLÅ BOG: 17-årige Malala Yousafzay får fredsprisen

Den kun 17-årige Malala Yousafzay får Nobels fredspris, som hun deler med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi.

* Malala Yousafzay (12. juli 1997).

* Hun er født i byen Mingora i Pakistan.

* 2009. Malala blev kendt i især Pakistan med en blog på BBC Urdu, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, der dengang blev kontrolleret af Taliban, og hun skrev om pigers ret til uddannelse under pseudonymet Gul Makai.

* 2011. Malala modtog Pakistans første nationale fredspris og blev nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation.

* 2012. Hun blev verdenskendt, da hun blev skudt i hovedet af et Taliban-medlem 9. oktober, da hun var passager i en skolebus i Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan. Hun blev fløjet til Birmingham Queen Elizabeth Hospital for at få flere operationer og genoptræning.

* 2013. Malala holdt en tale ved FN's Generalforsamling på sin 16-års fødselsdag om vigtigheden af børns uddannelse.

* 2013. I marts begyndte Malala på Edgbaston High School i Birmingham i Storbritannien.

* 2013. Hendes biografi "Jeg er Malala" udkom i oktober.

* 2013. Hun var medstifter af Malala-fonden sammen med den amerikanske organisation "Vital Voices" (vitale stemmer). Fonden arbejder for børns ret til uddannelse.

* 2013. Hun blev nomineret til Nobels fredspris, men modtog den ikke. Samme år gav EU-Parlamentet hende Sakharov-prisen for Tankefrihed.

* 2014. Hun modtager Nobels fredspris og er dermed den yngste modtager af en Nobelpris nogensinde. Den næstyngste er australieren Lawrence Bragg, som var 25 år, da han modtog Nobelprisen i fysik i 1915.

Kilde: AP, BBC, biography.com

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip