BLÅ BOG: 17-årige Malala Yousafzay får fredsprisen

Den kun 17-årige Malala Yousafzay får Nobels fredspris, som hun deler med den 60-årige indiske børnerettighedsforkæmper Kailash Satyarthi.

* Malala Yousafzay (12. juli 1997).

* Hun er født i byen Mingora i Pakistan.

* 2009. Malala blev kendt i især Pakistan med en blog på BBC Urdu, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, der dengang blev kontrolleret af Taliban, og hun skrev om pigers ret til uddannelse under pseudonymet Gul Makai.

* 2011. Malala modtog Pakistans første nationale fredspris og blev nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation.

* 2012. Hun blev verdenskendt, da hun blev skudt i hovedet af et Taliban-medlem 9. oktober, da hun var passager i en skolebus i Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan. Hun blev fløjet til Birmingham Queen Elizabeth Hospital for at få flere operationer og genoptræning.

* 2013. Malala holdt en tale ved FN's Generalforsamling på sin 16-års fødselsdag om vigtigheden af børns uddannelse.

* 2013. I marts begyndte Malala på Edgbaston High School i Birmingham i Storbritannien.

* 2013. Hendes biografi "Jeg er Malala" udkom i oktober.

* 2013. Hun var medstifter af Malala-fonden sammen med den amerikanske organisation "Vital Voices" (vitale stemmer). Fonden arbejder for børns ret til uddannelse.

* 2013. Hun blev nomineret til Nobels fredspris, men modtog den ikke. Samme år gav EU-Parlamentet hende Sakharov-prisen for Tankefrihed.

* 2014. Hun modtager Nobels fredspris og er dermed den yngste modtager af en Nobelpris nogensinde. Den næstyngste er australieren Lawrence Bragg, som var 25 år, da han modtog Nobelprisen i fysik i 1915.

Kilde: AP, BBC, biography.com

/ritzau/