Blåhvalen har gjort comeback i Stillehavet

Blåhvalen, som er verdens største dyr gennem alle tider, har længe været akut truet, men nu rapporterer forskere, at bestanden ud for Nordamerikas vestkyst er genoprettet fuldstændigt.

I et studie, de er blevet publiceret i tidsskriftet Marine Mammal Science, fremgår det, at antallet af individer i området ud for Californien er 2200, hvilket svarer til 97 procent af den oprindelige bestand i området. Arten har med andre ord gjort et bemærkelsesværdigt comeback i en stor del af Stillehavet.

Forskerne, som ledes af økologi-specialisten Cole Monnahan fra Washingtons Universitet i Seattle, siger, at dette så vidt vides er den første bestand af blåhvaler i verdenshavene, der er blevet genoprettet efter rovdriften på de store dyr i den første del af 1900-tallet.

Det er fortsat usikkert, hvordan det vil gå i farvandene omkring Antarktis, hvor hvalfangere dræbte 346.000 blåhvaler frem til 1966, da arten blev fredet. I dag findes der kun omkring 3000 blåhvaler i det vældige område.

Men udviklingen ud for den nordamerikanske kyst giver håb for fremtiden.

Frem til fredningen af hvalerne blev 3400 blåhvaler dræbt i området i tiden mellem 1905 og 1971. Et tal, der er blevet udregnet ved blandt andet af undersøge et russisk hvalarkiv, der tidligere blev hemmeligholdt.

- Genopretningen af bestanden af California blåhvaler efter hvalfangsten viser artens evne til at genopbygge en bestand under de rette forhold, fremhæver forskerne.

Blåhvalerne, der kan blive 30 meter lange og nå op på en vægt på 172 ton, bliver stadig ramt af skibe, oplyser holdet bag rapporten.

/ritzau/Reuters