Bliv ikke bange når din gasmåler løber stærkere

Når måleren på fyret hjemme hos nogle af de 400.000 danske naturgaskunder den kommende tid begynder at løbe stærkere end før, skal de ikke frygte, at pengene til julegaver går op i røg, eller at gasregningen eksploderer.

I stedet er det resultatet af, at Danmark for nylig åbnede en ny stor naturgasmotorvej til Tyskland.

Dermed blev der banet vej for øget import af udenlandsk naturgas fra Europa inklusive Rusland og Nordafrika i takt med, at de danske naturgasfelter i Nordsøen fremover tørrer mere og mere ud.

Men energiindholdet i naturgassen svinger en del efter, hvor gassen kommer fra. I nogle tilfælde skal der en større mængde gas gennem rørene for at opnå samme temperatur i stuen. Men det betyder ikke, at forbrugerne af den grund kommer til at betale ekstra for varmen.

- Gassen afregnes med kunderne efter energiindholdet, så forbrugeren får ikke en større regning, selvom tælleren viser et større antal kubikmeter.

- Snarere tværtimod, for en bedre sammenkobling med vores nabolande giver også mere konkurrence og dermed potentielt lavere priser på markedet, siger Jeppe Danø, der er markedsdirektør i Energinet.dk.

Langt de fleste danskeres gasfyr er omstillet til at kunne klare både den danske og udenlandske gas, så det ændrede energiindhold bør ikke give problemer for hverken virksomheder eller private forbrugere.

En typisk husstand bruger omkring 2000 kubikmeter naturgas årligt. For nogle private gaskunder kan der forekomme en stigning i forbruget på 10 procent og senere endnu mere i takt med øget gasimport. Men det får altså ingen effekt på forbrugerens afregning.

Fra næste år er omkring en tredjedel af det danske naturgasforbrug importeret. Det vil fremover stige i takt med, at naturgas går fra at være en eksportvare fra Nordsøen til en dansk mangelvare.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip